Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Mus dyniowy, czyli przygotowywania do ciasta dyniowego


Zwykle gdy, widziałam dynię w sklepie kojarzyła mi się  z hallowenowym stworkiem, który w Ameryce robi furorę. Jednak teraz dynia, będzie przypominała mi o cynamonowo-korzennym smaku ciasta dyniowego, które było naprawdę pyszne i mam nadzieję, że wypróbujecie przepis:)) Podstawą tego przepisu jest mus z dyni, na który poniżej podaję przepis.

Dynia pojawia się we wrześniu i później znika.....,Ale na szczęście mus z dyni  można zamrozić i w zimowe wieczory zrobić z niego pyszną zupę lub upiec tzw. pumpkin pie:))


Z dynia nie ma takiej prostej sprawy, jakby się mogło wydawać. Najpierw trzeba ją przekroić i wydobyć z niej pestki , które  nadają się do ususzenia. Gdy już "wyskubiecie" wszystko z dyni, trzeba ją pokroić na mniejsze części ( około 10 cm), ponacinać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 35 minut.


Po tym czasie, należy poczekać aż dynia ostygnie i łyżką wydłubać miąższ. Następnie należy do zmiksować, i już w zasadzie dynia jest gotowa!

Dynia to samo w sobie mdłe( przynajmniej dla mnie) warzywo, jednak świetnie nadaje się do zup, kremów, wszelkiego rodzaju puree, a nawet powideł. W najbliższym czasie zamieszczę przepis na moje ciasto dyniowe, a dla tych którzy poszukują trochę więcej kulinarnej inspiracji, polecam http://foodgawker.com/?s=pumpkin,na której na pewno znajdą coś dla siebie. 

A oto ciasto dyniowe:)) A może, ktoś podzieli się jakimś ciekawym przepisem z wykorzystaniem dyni, lub innych jesiennych  przysmaków



czwartek, 04 października 2012, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: