Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Babka kawowo-rumowa

Chyba każdy ma swoją ulubioną babkę? Jeden lubi ucerane inni bardziej biszkoptowe, a może Wy lubicie takie bardzo wilgotne? Ja najbardziej cenię takie piaskowe, idealne do szklanki mleka. W tym roku upiekłam ją pół na pół z kawą... i wyszła pyszna. Musicie spróbować.To coś innego niż tradycyjna marmurkowa, to coś po prostu wyśmienitego:)


 Składniki:

  • kostka masła
  • 5 jajek( białka i żółtka osobno)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkalnki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliniowego
  • aromat ( w moim przypadku rumowy)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

 Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Masło utrzeć dodając stopniowo żółtka, połowę cukru, cukier wanilinowy. Białka ubić z pozostałym cukrem na puszystą pianę.Do masła dodawać stopniowo przesianą mąkę i  zmiksować Wyłączyć mikser.


Do białek delikatnie wmieszać ciasto, uważać aby nie za mocno, by piana nie opadła. Tak powstałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednego naczynia dodać kawę i wymieszać, do drugiego aromat. Formę babkę wysmarować masłem i delikatnie obsypać bułką tartą albo kaszą manną.Wlewać na przemian oba ciasta, aż do wykończenia się składników. 


Babkę piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-60 minut, trzeba sprawdzić( do tak zwanego "suchego patyczka") Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

 Smacznego i wesołych Świąt:)

 

 

 

 

 

 

sobota, 30 marca 2013, agson_1
Tagi: wielkanoc kawa

Polecane wpisy

  • Mrożona Mocha

    O k, m oże to nie taka klasyczna Mocha. Dla mniej Mocha to kawa, w której wyczuwam coś czekoladowego. Dlatego właśnie nazwałam ją mrożona Mocha. Smaczna, taka i

  • Mrożona kawa

    W te piękne, beztroskie, wakacyjne poranki budzą mnie pewne dźwięki. Najpierw mielone ziarna kawy w ekspresie, później czarna, smolista ciecz, która cieknie do

  • Tiramisu

    Tiramisu, tak sławne, że nie trzeba opisywać. Tak pyszne, że trudno opisać, i takie dobre, że trzeba podać przepis na blogu:) To był urodzinowy tort( nr I) dla

  • Mazurek kawowy z chałwą

    Odrobina aromatycznej kawy i porcja słodziutkiej chałwy zamknięte w jednym mazurku, dla odmiany okragłym. Do takich smaków chyba nawet nie muszę specjalnie zach

  • Mazurek kawowo malinowy. Idealny.

    W piątek zepsuła mi się zmywarka. Świetnie, pomyślałam, zostanę na Święta ze stertą naczyń . A kto kiedykolwiek zastał mnie w kuchni podczas gotowania wie, że p

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/04/03 20:04:42
Apetycznie wygląda ;) mam smaka na babkę :P
-
2013/05/21 09:01:30
Oby się tylko taką babką nie upić ;)
-
2013/06/27 15:57:38
jejku jak to pysznie wygląda, na pewno spróbuję zrobić to w weekend