Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Przecier płatków róży

U mnie w domu jest taki jeden wałek.  Niezwykły wałek taki, który robi najlepszy pierogi na świecie i najlepsze kruche ciasteczka.  W czym tkwi jego tajemnica? Otóż to wałek mojej prababci, który używa moja babcia, moja mama i ja( czasami). Jest zdeformowany i w niektórych miejscach popękany, ale chyba ma prawo, bo ma około 100 lat! A dlaczego dzisiaj piszę o wałku?

Kiedyś nie było mikserów, blenderów i tych innych dziwnych wynalazków, która każda z Nas ma w kuchni. Więc moja prababcia brała stolnice, cukier płatki róży i ucierała, aż powstanie masa, którą można przełożyć do słoiczka. Moja babcia, też tak robiła, później stwierdziła, że w makutrze lepiej, ale jak to Ona  powiedziała ”da się wściec, tak ucierając” i w tym roku zrobiłyśmy to w mikserze. Wyszło takie samo, a o wiele mniej pracy...

Róża jadalna to kwiat, i nie chodzi mi tu o różę dziką. Może nawet nie które z Was mają ja w ogrodzie.(?) Aby zrobić z  niej „przecier” należy ze brać kwiatki i utrzeć je z cukrem.


Składniki na jeden mały słoik:

2 ubite szklanki   przebranych płatków róży jadalnej

2 szklanki  cukru

Łyżeczka kwasku cytrynowego( lub więcej trzeba próbować)

Wszystko wkładamy do miksera i miksujemy s uzyskania zadowalającej konsystencji . Uwaga drobinki cukru będą widoczne! Przekładamy do słoika , ubijając łyżeczką. Na wierzch zasypujemy cukrem około łyżki i zakręcamy. Nie wiem czy wyparzacie słoiki, ja tego nie robię, ani robiła tego moja prababcia. Przecieru tego raczej się nie je z bułką, jest słodka, polecam ja do kruchych ciasteczek, czy pączków.

 
wtorek, 25 czerwca 2013, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/06/26 16:42:23
nie jadłam jeszcze takiego smakołyka :) ciekawe jak smakuje
-
2013/07/01 13:45:24
A nie zdazylo Ci sie jesc paczkow z roza? To smakuje podobnie ;) Pozdrawiam
-
2013/07/07 22:43:10
Osobiście wolę ucierać w makutrze, z mikserem to dopiero można się wściec ;)
Poza tym to nie jest konfitura, tylko przecier, bo konfiturę się smaży.
No i witam wśród Kwiatożerców! Uprzejmie proszę opatrzyć przepis linkiem lub banerem prowadzącym do zaproszenia do zabawy.
pinkcake.blox.pl/2013/04/Jadalne-kwiaty-czyli-zapraszam-do-jedzenia-kwiatow.html
Pozdrawiam!
-
2013/07/08 08:27:17
Dziękuję za uwagę, jako że mam 15 lat i nigdy żadnych przetworów nie robiłam oprócz tego, chyba można mi wybaczyć ten błąd. Banerek już umieszczony, a błąd poprawiony:)
Pozdrawiam, cieszę się, że mogłam dołączyć do akcji:)