|
Blog > Komentarze do wpisu
Przecier płatków różyU mnie w domu jest taki jeden wałek. Niezwykły wałek taki, który robi najlepszy pierogi na świecie i najlepsze kruche ciasteczka. W czym tkwi jego tajemnica? Otóż to wałek mojej prababci, który używa moja babcia, moja mama i ja( czasami). Jest zdeformowany i w niektórych miejscach popękany, ale chyba ma prawo, bo ma około 100 lat! A dlaczego dzisiaj piszę o wałku? Kiedyś nie było mikserów, blenderów i tych innych dziwnych wynalazków, która każda z Nas ma w kuchni. Więc moja prababcia brała stolnice, cukier płatki róży i ucierała, aż powstanie masa, którą można przełożyć do słoiczka. Moja babcia, też tak robiła, później stwierdziła, że w makutrze lepiej, ale jak to Ona powiedziała ”da się wściec, tak ucierając” i w tym roku zrobiłyśmy to w mikserze. Wyszło takie samo, a o wiele mniej pracy... Róża jadalna to kwiat, i nie chodzi mi tu o różę dziką. Może nawet nie które z Was mają ja w ogrodzie.(?) Aby zrobić z niej „przecier” należy ze brać kwiatki i utrzeć je z cukrem. Składniki na jeden mały słoik: 2 ubite szklanki przebranych płatków róży jadalnej 2 szklanki cukru Łyżeczka kwasku cytrynowego( lub więcej trzeba próbować) Wszystko wkładamy do miksera i miksujemy s uzyskania zadowalającej konsystencji . Uwaga drobinki cukru będą widoczne! Przekładamy do słoika , ubijając łyżeczką. Na wierzch zasypujemy cukrem około łyżki i zakręcamy. Nie wiem czy wyparzacie słoiki, ja tego nie robię, ani robiła tego moja prababcia. Przecieru tego raczej się nie je z bułką, jest słodka, polecam ja do kruchych ciasteczek, czy pączków. wtorek, 25 czerwca 2013, agson_1
TrackBack
Komentarze
Gość: Iva, *.adsl.inetia.pl
2013/06/26 16:42:23
nie jadłam jeszcze takiego smakołyka :) ciekawe jak smakuje
2013/07/01 13:45:24
A nie zdazylo Ci sie jesc paczkow z roza? To smakuje podobnie ;) Pozdrawiam
2013/07/07 22:43:10
Osobiście wolę ucierać w makutrze, z mikserem to dopiero można się wściec ;)
Poza tym to nie jest konfitura, tylko przecier, bo konfiturę się smaży. No i witam wśród Kwiatożerców! Uprzejmie proszę opatrzyć przepis linkiem lub banerem prowadzącym do zaproszenia do zabawy. pinkcake.blox.pl/2013/04/Jadalne-kwiaty-czyli-zapraszam-do-jedzenia-kwiatow.html Pozdrawiam! 2013/07/08 08:27:17
Dziękuję za uwagę, jako że mam 15 lat i nigdy żadnych przetworów nie robiłam oprócz tego, chyba można mi wybaczyć ten błąd. Banerek już umieszczony, a błąd poprawiony:)
Pozdrawiam, cieszę się, że mogłam dołączyć do akcji:) |