Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Lody pistacjowe

To chyba moje ulubione lody domowe. Szczerze to nie lubiłam tych pistacjowych lodów w lodziarniach. Dla mnie były takie sztuczne i niedobre, ale same pistacje i inne orzechy zjadałam chętnie. Zawsze też zniechęcał mnie ten kolor "trawiasty",  a nie pistacjowy, no ale po znalezieniu przepisu musiałam spróbować. Nie jako fanka, bardziej jako ciekawska, który chce spróbować jak smakują takie naturalne domowe lody. Czasy się zmieniły.... Teraz piszę to jako fanka tych lodów, a z ciekawskiej zostało we mnie chyba to, że zastanawiam się jak Wam takie lody posmakują?

 



Składniki:

pół szklanki pistacji

szklanka cukru

szklanka mleka

szklanka kremówki


Wszystko włożyć do miksera i zmiksować. Uważając, aby nie zbyt mocno, bo wtedy śmietanka może się zważyć: Możecie też najpierw zmiksować pistacje na pastę, a potem dodać resztę składników, jednak  moim zdaniem o wiele lepiej się miksuje wszystkie składniki razem. W razie potrzeby dosłodzić miodem, pamiętajcie, że lody są mniej słodkie do ukręceniu niż przed. Lodową masę schłodzić do temperatury lodówkowej, i następnie przelać do maszyny do lodów. Dalej już postępowac według instrukcji:)


 

 

 

 

 

poniedziałek, 24 czerwca 2013, agson_1
Tagi: pistacje

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/06/25 11:38:14
Super :) Szkoda że nie mam maszyny do lodów ;)
-
2013/06/26 09:49:49
MIKA, dzięki wielkie, że komentujesz prawie każdy mój wpis:) Bardzo mi miło, że ktoś wchodzi na mojego bloga. Jeśli nie masz maszyny do lodów możesz zrobić lody. Powstałą masę wkładasz do zamrażarki i miksujesz co 30 minut, aby nie powstały kryształki lodów, powinno być OK:)
-
Gość: ann, *.agmetal.com.pl
2013/06/26 10:24:08
Wyglądają pysznie :) Też nie mam maszyny, zobaczymy jak wyjdą bez niej...
-
Gość: pata, *.ip.netia.com.pl
2013/06/26 11:04:15
przepis bardzo fajny i chętnie bym sam spróbował zrobić takie lody, muszą być pyszne. Nie rozumiem tylko aranżacji na zdjęciu z tym rozsypanym cukrem i przewróconym pudełkiem lodów jak i kubeczkiem włożonym w kubeczek:) taki trochę artyzm na siłę;p ale przepis wydaje się super:)
-
2013/06/26 16:09:40
PATA, może i masz racje, ale zawsze chciałam aby moje zdjęcie było na foodgawker, albo na wykrywaczu smaku, jednak tam aby zamieślcili twoje zdjęcie musi być bardzo ładne. Ja chociaż nie wiem jakbym się nie wyginała, zawsze mi się nie udawało:) Stwierdziłam więc, że tam pewnie zamieszczają tylko zdjęcia fotografów żywności( nie wiem jak nazywa się ten zawód), postawiłam więc na "artyzm" i udało mi się :) Zdjęcie zostało zamieszczone. Ale zgadzam się z tobą, że może nie trzeba tak kombinować...., bo nie dość, że ten rozsypany cukier musiałam sprzątać, to i tak wyszło niezbyt dobre zdjęcie:) Bo nie pokazuje jak pyszne były lody:)