Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

To ciasto piekłam z siostrą, która miała ochotę na  takie domowe, ciepłe ciasto z owocami, Powstało szybko z wykorzystaniem mieszanki owoców leśnych. To było naprawdę dobre ciasto. Ale mi smakowało bardziej jak ucierane a nie drożdżowe. Tak czy inaczej to takie obowiązkowe letnie ciasto( czy biszkoptowe, czy ucierane, czy jogurtowe, czy drożdżowe) chyba każda z Was już takie piekła, dlaczego więc nie spróbować jeszcze raz?

Przepis ze strony mojewypieki.comJ

Składniki na zaczyn :

4 łyżeczki suchych drożdży(16g) lub (32g) drożdży świeżych u mnie 2 paczki po 7 gram

½ szkalnki letniego mleka

½ szkalnki mąki pszennej

¼ łyżeczki cukru

Ponadto na ciasto

½  szklanki letniego mleka

½ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

otarta skórka z połowy cytryny( dałam łyżeczkę ekstraktu)

szczypta soli

¼ kostki rozpuszczonego masła

1 jajko

1 żółtko

2  i ¾  szkalnki mąki  pszennej

Owoce, u mnie mrożona mieszanka owoców leśnych, około 600- 800 gram w

Składniki na kruszkonkę

180g mąki pszennej

100 g cukru

Cukier waniliowy 16 gram

Pół kostki rozpuszczonego masła

1 łyżeczka cynamonu

Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objetości ( najlepiej w ciepłe miejsce, u mnie podwoiło objętość po około 15 minutach. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić( rozpuście od razu 3/4  kostki masła,  odlejcie ¼ do ciasta, a resztę zostawić na krusznkę . Ciasto powinno być miękie i elastyczne ( u mnie nawet troszkę lejące), przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na około godzinę, aż podwoi objętość.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym masłem. Dobrze połączyć i rozcierać w palcach , aby powstała kruszonka

Blachę( mniejszą wyjdzie wyższe ciasto, mniejsza będzie niższe, ale będzie go można więcej zjeśćJ) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i ułożyć na niej owoce, jeśli są mrożone dobrze jest wcześniej optoczyć je w mące. Posypać kruszkonką i pozostawić jeszcze na 30 minut do tzw” napuszenia ciasta”. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celcjusza. Piec około 45 minut, do tzw. suchego patyczka, a kruszonka się zarumieni. Jeśli kruszonką będzie już idealna, a ciasato jeszcze nie można je przykryć folia aluminiową i znowu włożyć do piekarnika. Wystudzić i podawać, mnie najbardzej smakowało z mlekiem, albo białą kawą.




 

poniedziałek, 29 lipca 2013, agson_1
Tagi: owoce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/07/29 13:44:39
ciasto wygląda na pyszne, ale dodam, że nie powinno się pić mleka za dużo :P im człowiek jest starszy tym mleko w stanie surowym jest zbyt niedobre
-
2013/07/29 14:33:05
Mam dopiero 15 lat więc, mleko chyba jeszcze bardzo mi nie szkodzi. O tym, że szkodzi nie słyszałam ale każda szKóła mówi inaczej. A z jogurtami jest tak samo?