Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Lemon curd

Lemon curd -klasyka klasyki na Wyspach Brytyjskich, a u nas? Czasami ten „budyń cytrynowy”, zostaje przemycony przez nasze ciocie do przekładańców o milionach warstw. Ciocie oczywiście są wniebowzięte, że odkryły kolejny wspaniały przepis na placek. My, te bardziej obeznane w nazwach , próbujemy wytłumaczyć, że to się nazywa lemon curd, co z góry skazane jest na niepowodzenie, bo cytryniek, cytraniek ładniej brzmi i koniec kropka  To ta sama sprawa jak w przypadku brownies, no bo jak wytłumaczyć, że to nie zakalec tylko najwspanialsze ciasto na świecie?

Jak dla mnie pyszny lemon curd … Na początku nie rozumiałam tego blogowego zachwytu, ale teraz wiem o co te całe zamieszanie… Polecam jako krem do ciastek, nadzienie do ptysiów, może do naleśników, a może do wyjadania prosto, ze słoiczka? Składniki:

2 żółtka

2 jajka

¾ szklanki cukru

Skórka i sok z dwóch cytryn, wcześniej wyparzonych we wrzątku Ewentualnie masło, pominęłam

Jajka, żółtka i cukier roztrzepać. Podgrzać na małym ogniu, mieszając, aby się nie przypaliło( wtedy nawet po przetarciu przez sitko, zostaną, czarne „plamki”) i aby nie powstały grudki. Od razu można dodać skórkę i sok z cytryny( ewentualnie masło). Mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu. Następnie przecedzić przez sitko, wtedy osiądzie na nim skórka z cytryny( no, chyba, że lubicie jak coś wam zgrzyta pomiędzy zębami) Przełożyć do wypażonego słoika( ja wkładam go na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do mniej, więcej 100 stopni). Szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce, autorka pisze, że może leżeć nawet 2 tygodnie. Pytanie tylko, czy dotrwa?


Pomysł z moimi modyfikacjami pochodzi od niezawodnej Doroty z Moich Wypieków

A może pomożecie mi stworzyć  naszą wspólną listę?

 http://howlovely.blox.pl/2013/07/Pieczenie-nie-jest-trudne-i-nie-jest-drogie-czyli.html

środa, 17 lipca 2013, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/07/17 10:31:01
wygląda smacznie i masz racje, nie da się przetłumaczyć ciotkom, jak się co nazywa, ale nasze polskie nazwy też mają pewien urok, bynajmniej nie musimy posługiwać się nie swoimi słowami w swojej kuchni
-
2013/07/22 22:40:33
Są dwie rzeczy na świecie, które lubię najbardziej, a mianowicie klocki lego star wars i lemon curd. Dzięki za przepis.