Miejsce na twoj± reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Lody bazyliowe

Lubię Pesto, czasami też zjem bazylię tak± ¶wież± prosto z krzaczka. Lubię lody, najlepsze borówkowe i sernikowe. Ale lody bazyliowe? Może komu¶ się krzaczki pomyliły i zamiast wrzucić miętę dał bazylię? Może… Tak czy inaczej, ten przepis mnie zaciekawił, i musiałam go wypróbować.  Nie wiem, czy kiedy¶ jedli¶cie takie lody, ale ci, którzy je jedli pewnie podziel± moj± opinię. Te lody s± takie,…. Trudno znaleĽć słowo. Wytrawne, słodko-słone, orzeĽwiaj±ce, ale nie mdl±ce, te lody to takie mieszanka smaków, powiedziałabym zimne Caprese , co chodĽ nie ma w nim pomidorów, jest mleko a to nabiał jak mozzarella.

Składniki:

Dwie gar¶ci li¶ci bazylii( można spróbować zrobić te lody na bazie suszonej przyprawy, albo Pesto)

Pół szklanki cukru

2 szczypty soli

Szklanka kremówki

1,5 szklanki mleka

2 łyżeczki Pesto

2 jaja( dodałam je , ale nie wiem czy s± potrzebne, bo w sumie s± surowe i salmonella itd… ale odważni mog± dodać)

Wszystkie składniki włożyłam do blendera i zmiksowałam trwało to około 2 minut, li¶cie musz± być dobrze rozdrobnione. Spróbować, je¶li waszym zdaniem jakiego¶ składnika jest za mało, można dodać. Schłodzić. Przelać do maszyny do lodów. Po około 20- 30 minutach kręcenia powinny być gotowe.

Możecie wykonać też lody bez maszyny, wtedy miksujecie lody, aby „weszło” w nie więcej powietrza, a następnie przelewacie do pojemnika na lody i wkładacie do zamrażarki. Podczas mrożenia trzeba zmiksować co pewien czas, aby nie postały kryształki lodu.



poniedziałek, 08 lipca 2013, agson_1

Polecane wpisy

  • Stop kradzieży na blogach kulinarnych!

    Chciał dzisiaj poruszyć pewn± sprawę, mianowicie plagiat i „kradzież” przepisów w kulinarnej blogosferze. Obserwuj±c blogi zauważyłam, że wiele osób

  • Lemon curd

    Lemon curd -klasyka klasyki na Wyspach Brytyjskich, a u nas? Czasami ten „budyń cytrynowy”, zostaje przemycony przez nasze ciocie do przekładańców o

  • Mrożone jagody

    Nie wiem czy mrozicie borówki, ja mrożę. Po pierwsze bardzo je lubię a zim± s± niedostępne, po drugie mrożone borówki maj± kosmiczne ceny, po trzecie lubię zim±

  • GRUNT TO POMYSŁ ;-)

    Mały ogród w sercu miasta? Chcieć to móc! Ograniczenia jak widać nie istniej±. ;-) 

  • widoki

    dla ciebie sterta kolorowych klocków dla ciebie bałagan rozkoszny dla ciebie nic do zauważenia dla ciebie akcent mocny a dla mnie... po trochu wszystkiego i to,

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/07/10 09:28:37
Wydaje mi się, że Polacy nie s± chętni do wpierania swego kraju. Wiadomo, że nabywamy produkty tańsze, lecz może powinni¶my większ± uwagę zwracać na to co polskie? Jest taka m±dra akcja Patriotyzm Zakupowy. Pozdrawiam!