Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Lody truskawkowe

Te lody, to chyba najlepsze jakie zrobiłam i wiem, wiem co powiecie, o każdych tak pisze , ale te są naprawdę pyszne. Truskawkowe z wanilią . O idealnej strukturze, na żółtkach, nawet moja siostra, która nie było przekonana do moich lodów( wszystkie były porównywane do najlepszej lodziarni ever!) stwierdziła, że są bardzo smaczne, przepis zaczerpnęłam z pewnie nie trzeba, bo i tak wszyscy go czytamy mianowicie MOJEWYPIEKI.COM, czyli moje uzależnienie:)

1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

500 g truskawek, odszypułkowanych

6 żółtek

świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

1 szklanka pełnego mleka

 

Truskawki i sok z cytryny zmiksować blenderem na puree, odłożyć.

Do garnuszka z grubszym dnem wlać mleko, kremówkę, pastę waniliową lub ziarenka wanilii. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie w drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem (mikserem), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły.

Natychmiast dodać puree z truskawek, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.

Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.

Wyjeżdżam do słonecznej Chorwacji, więc będę miała ograniczone możliwości pisania, ale obiecuję, że we wszystkich kawiarenkach, barach będę łapać wifi i pisać dla Was na bieżąco. Mam nadzieję, że przez ten czas wypróbujecie przepisy z bloga i oczywiście podzielicie zdaniem na temat ich smaku( a może je zbyt zachwalałam)A jak wam mija lato? Wyjeżdżacie gdzieś, a może pracujecie?

piątek, 12 lipca 2013, agson_1
Tagi: inne truskawki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: StoLyzekSzczescia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/12 22:39:28
Wygladaja bardzo intrygujaca ;)
Gdzie kupujesz paste waniliowa ?
-
2013/07/14 12:28:59
Ja kupuje laski wanill ( na allegro ok 2zł) a potem wydłubuje nasionka. Pastę widziałam w sklepie internetowym" ale dobre", albo na allegro. Jeśli znajdziesz dobre sprzedającego możesz u niego kupić tez inne przyprawy, albo posypki do ciast, barwniki. Duża oszczeność, bo oprócz tego, że ceny są atrakcyjniesze, to za przesyłkę płacisz tylko raz:)
Dziekuje za pozytywny komentarz i goraco pozdrawiam:*