Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny z kremem jagodowym

Czasami, gdy mam kilka chwil wolnego czasu, a nauka „nie wzywa”, lubię pójść do mojej babci. Opowiadam jej co w szkole, co upiekłam i pytam się jej jak się czuje. Ona- żywy wulkan energii, mówi że czuje się dobrze, oprócz tego, że bolą ją nogi, ręka rwie i  głowa pęka z bólu, co w ogóle nie przeszkadzało jej w tym, by posadzić kwiatki, umyć okna, czy zerwać borówki na najwspanialsze pierogi z borówkami! Wtedy mam ochotę zapaść się pod ziemię, bo ja się skarżyłam, że po wczorajszym treningu, mam zakwasy  i ledwo doszłam do szkoły. Dlaczego starsi ludzie są tak silni? Co spowodowało, że potrafią sobie poradzić z  wszystkimi( no prawie) przeciwnościami losu? Moim zdaniem, sedno sprawy jest w tym, że nasi dziadkowie byli inaczej wychowywani. Nie chodzi mi o to, że wstawali o szóstej rano, aby wydoić krowę, tylko u nich nie istniały coś takiego jak : daj mi mamo 20 zł, nie chce mi się, zrób to sama! Oni wiedzieli, że być może jutro nie będą mieć  nic do jedzenia, że na jajko trzeba poczekać, nie mówiąc już o tym,  że nawet przez myśl by im nie przeszło, aby „prosić” mamę o 20 zł. A może nie w tym jest ich siła? Dlaczego dzisiaj trzydziestolatek umiera na zawał? A pani, która ma 60 lat, ma więcej ruchu niż 10 latek? Odpowiedź: dieta i mentalność ludzka. Pięćdziesiąt lat temu, jadło się to, co się zerwało, zebrało czy wyprodukowało. W tamtych latach ludzie się ruszali, ale nie po to aby spalić kalorię, tylko po to,  aby dostarczyć sobie i swojej rodzinie choć trochę kalorii, żeby na obiad były świeżo zebrane ogórki, które wszyscy uwielbiają. Dzisiaj mentalność ludzką można opisać jednym słowem : lenistwo. Nie chce nam się posprzątać, , nie chce nam się  ugotować coś zdrowego, nie chce nam się iść na spacer ,no  bo po co? Nie mówię, o wszystkich, bo zawsze są wyjątki, ale na pewno jesteśmy bardziej leniwi, bo mamy łatwiej. Mój wniosek, jest zatem taki, gdybyśmy byli trochę podobni do naszych dziadków, może nie byłoby czegoś takiego jak zdrowe odżywianie, bo to by było naturalne?

A dzisiejszy wpis jest dla mojej babci, która zerwała mi borówki amerykańskie i mogłam z nich upiec przepyszne muf finki z moim ulubionymi owocamiJ Kocham Cię Babciu!

Składniki:

100 ml oleju rzepakowego

2 jajka

175g cukru pudru

200g mąki

150 ml wody mineralnej gazowanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 Do dekoracji:

100 gram kremówki

100 gram mascarpone

½ szklanki borówek, lub jagód

1 łyżka cukru pudru

Garść jagód

Kilka listków mięty

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celcjusza,  wypełnić formę na muffinki papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, wodę jajka, ekstrakt. W drugim przesiać suche mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Oba naczynia  wymieszać tylko do połączenia się składników!śc

Papilotki wypełnić do ¾ wysokości i włożyć do piekarnika.  Piec około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka, ostudzić inaczej krem się rozpłynie

W czasie pieczenia zrobić krem:

Jagody(borówki) z łyżką cukru podgrzać na małym ogniu, co pewien czas mieszać aby puściły sok. Mascarpone, i kremówke ubić, nie za mocno, tylko do zgęstnienia. Jagody( jeśli są ciepłe) ostudzić, a następnie wymieszać z kremem.  Przełożyć do rękawa cukierniczego.

Dekoracja:

Ścisnąć rękaw, aby wyszło z niego powietrze i spróbować na talerzyku jak się zachowuje krem. Następnie płynnym ruchem, zaczynając od zewnątrz, wyciskać coraz to m

niejsze kółka, które lekko na siebie zachodzą. W ten sposób powstanie nam pięknie udekorowana babeczka. U nas „wisienką na torcie” będą jagódki i listki mięty, które układamy na kremie.

Smacznego:)

 


piątek, 12 lipca 2013, agson_1
Tagi: jagody krem

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: kuchenny bałagan, *.dynamic.chello.pl
2013/07/12 08:23:54
Wyglądają cudownie, aż nie mogę uwierzyć, że nie jadłam jeszcze w tym sezonie jagód!
-
2013/07/14 22:06:21
Piękny wpis i piękna dedykacja dla Babci :) Zgadzam się zdecydowanie z Twoimi przemyśleniami, sama chciałabym mieć możliwość przygotowywania posiłków z własnych produktów :) Świetny blog, wpadłam do Ciebie po raz pierwszy ale z pewnością zostanę na dłużej :)
Pozdrawiam!
-
2013/07/15 08:10:44
Jak przeczytam taki komentarz rano, to cały dzień jest lepszy. Bardzo się cieszę, że podoba Ci się mój blog, a wpis musiał być piękny, bo bardzo kocham moją Babcie:)
-
2013/07/27 09:47:18
Jakie smakowite :)