Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczenie nie jest trudne i nie jest drogie - czyli kryzys w kuchni

Tak na początku, pozdrawiam Wam ze słonecznej i pięknej Chorwacji:* Dojechałam i choć internet troszkę jest słaby i aby go złapać muszę się troszkę nagimnastykować,obiecuję, że będę dla Was pisać:) Dzisiejszy wpis będzie troszeczkę inny, mianowicie ja oszczędzać.....ale w kuchni!

Mianowicie, teraz ceny produktów rosną, a co za tym idzie, jak kiedyś mogliśmy sobie pozwolić na pieczenie prawie codziennie placków, i nie odbijało to się na naszym budżecie, teraz już średnio lepszy placek kosztuje nas 40 zł. Jak więc oszczędzać?

Chciałam Was poprosić, abyśmy razem przygotowali listę"najdroższych i trudno dostępnych składników" Ja postaram się znaleźć dla nich odpowiedniki. Jeśli też np. wiecie, że ser na serniki jest tańszy w tym sklepie i lepszy od tamtego, to piszcie na pewno kilku osobom się to przyda.

NA CZYM OSZCZĘDZAĆ? Przede wszystkim na zamiennikach i promocjach. Jeśli, na przykład, tiramisu chodzi Wam po głowie już od kilku miesięcy, a widzicie, że mascarpone jest w promocji, dlaczego go nie zrobić? Nie musicie się też trzymać strasznie przepisów, oczywiście odnośnie składników. Brązowy cukier, w nie których przypadkach możecie zastąpić białym, a jeśli nie macie proszku do pieczenia, ciasto urośnie nam też na sodzie, tylko będzie miało troszkę miodowy kolor( dlatego sodę dodaje się do pierników, aby miały ten "cynamonowy" kolor)i pamiętacie, że musicie ją przesiać, lubi się łączyć w takie grudki, które trudno rozbić w cieście mieszając.

Oszczędzać możecie też MROŻĄC! Jeśli w sezonie macie kilogramy wiśni, to nie pieczcie co drugi dzień placka, wydrylujcie i zamroźcie, a w zimie też będziecie się mogli cieszyć plackiem z wiśniami i kruszonką:)

Oszczędzamy na tym co MAMY(ładnie brzmi, prawda?): Wiele blogów, książek kucharskich ma tzw. "tagi", co na pewno ułatwi Wam planowanie. Jeśli macie kilogramy mąki żytniej, to dlaczego mamy piec z bezglutenowa i specjalnie ją kupować? Znajdź przepis z mąką żytnia. Jeśli macie kilkadziesiąt słoików przetworów owocowych użyjcie ich! Zrobiłyście kompot i zostały wiśnie? Upieczcie z nich placek!

Mam nadzieję, że chodź troszkę Wam pomogłam, ale to nie koniec. Musicie mi pomóc stworzyć listę "najdroższych i najtrudniej dostępnych składników"? Ja uważam, że to może być mascarpone, wanilia, ekstrakt z wanilii, te wszystkie oleje nie-wiadomo-jakie, i pasty mąki, o których nikt nie słyszał....:) A co Wy na to?




niedziela, 14 lipca 2013, agson_1
Tagi: wanilia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/07/18 09:49:52
Wanilię kupisz przez internet, zalewasz ją wódką i masz ekstrakt waniliowy.
-
2013/07/23 10:53:23
zawsze można znaleźć jakiś odpowiednik dla danego składnika i dalej można gotować