Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Pusta kuchnia- czyli jaki składnik można zamienić i czym?

Chyba każdy zna sytuacje w której zaczynamy piec i choć byliśmy przekonani, że w domu jest proszek do pieczenie, to nagle go nie ma, i co teraz?

Jakiś czas temu na blogu zamieściłam post o „oszczędzaniu w kuchni”,  nie cieszył się on dużym zainteresowaniem, ale jestem pewna, że znajdzie się przynajmniej jedna osoba, której może się spodobać ten wpis, a na pewno każdej z nas zdarzyło się, że nie przeczytałyśmy dokładnie przepisu i ominęłyśmy jeden składnik, którego akurat (!) nie ma w domu.


Jeśli nie mamy jakiegoś składnika, a już prawie całe ciasto mamy w misce, to spróbujmy  poszukać takiego przepisu aby  wykorzystaniem  naszej „miski”  powstało smaczne ciasto, proporcje zawsze można podreperować. Jednak  lepiej zawsze przygotowywać sobie składniki, aby uniknąć takich „stresujących sytuacji ‘’, albo eksperymentujcie i stwórzcie swój własny przepis( z różnym skutkiem)





Proszek do pieczenia,  to składnik, który spulchnia ciasta, jeśli go nie mamy ( a jesteśmy takimi leniami, że nie pójdziemy do sklepu),  możemy go zastąpić sodą oczyszczoną, małą ilością drożdży, amoniakiem możemy tez dobrze ubić białka jak w przypadku biszkoptu, albo upiec bez proszku do pieczenia i wyjdzie brownies, albo zakalec, albo szybko poszukać przepisu w którym ten składnik nie jest potrzebny np.  ciasto kruche, brownies, krajanki, itd.

 Masło – składnik ten odpowiada za kremowa konsystencje i ciasto z tłuszczem nie jest tak twarde. Z wypiekami z mąką pszenną większy dodatek tłuszczu możecie oczywiście zastąpić je innymi tłuszczami: olej,  oliwa, margaryna, majonez, masło orzechowe(w krytycznych sytuacjach sami zmiksujcie migdały, orzechy, słonecznik, sezam i powstanie szybkie masło), zmiksowane awokado.

Mąka ziemniaczana- możemy zastąpić ją budyniem( albo na odwrót), kakao( jeśli ciasto ma być ciemne) albo mąką to pszenną. Mąka ziemniaczana  służy przede wszystkim do zagęszczania. W kremie, czy prawdziwym  budyniu możemy użyć żółtka. Ciasto zagęści również mąka kukurydziana, skrobia ryżowa, karob( znany jako mączka chleba świętojańskiego)

Jajka- jajka to przede wszystkim składniki, które scalają ciasto i podwyższają jego wartość.  Niektórych ciastach nie da się ich zastąpić np. w biszkopcie. Ale jeśli jajko ma tylko zmienić konsystencje na bardziej płynną możemy dodać mleka. Żółtko jajka sprawia, że ciasto jest  również bardziej kruche i twarde( ciasto pierogowe,  ciasto kruche). Czasami też nadaje ładny pisakowy kolor co możemy zmienić dodając kilka kropel żółtego barwnika. Genialny poradnik czym zastąpić jajko znajdziecie na świetnym wegańskim blogu: www.jadlonomia.com/2012/01/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez.html

Mąka- nie sądzę, żeby u kogoś w domu nie było nawet szklanki mąki, nie sądzę tez , abyście zaczynali piec wiedząc, że nie ma mąki. Ale są tez tacy( bezglutenowcy), którzy czy jest czy nie ma mąki musza piec bez niej. W takich ciastach mąkę najczęściej zastępuje się zmielonymi migdałami, orzechami mąką kukurydzianą, i zmielonymi płatkami owsianymi(one chyba już maja gluten).



Cukier- jeśli nie mamy cukru białego, możemy zastąpić go cukrem trzcinowym, brązowym. Wiadomo, że to składnik, który sprawia, że nasze ciasta są słodkie i pyszne. Ale jeśli nie ma cukru możemy zastąpić je słodzikami ( nawet takimi w tabletkach), syropami do kawy, syropem klonowym, miodem zamiast mleka dać słodki jogurt, dodać troszkę nutelli, troszkę mlecznej czekolady. Na pewno coś w domu słodkiego znajdziecie. Możecie też zrobić mus z owoców. Słyszałam także, że niektórzy miksują landrynki w młynku na piasek i to jest ich cukier. Zawsze możecie też na drugi dzień gdy już pójdziecie do sklepu zrobić polewę albo lukier na ciasto albo posmarować je dżemem, albo po prostu nie dodać cukru, co zyska na naszej sylwetce.

Nabiał- z tym to chyba najprościej bo jak nie mamy mleka, możemy dać jogurt, kefir, maślankę, a nawet jakiś serek. Jeśli chodzi tutaj o zmienienie konsystencji to możemy dodać nawet wody lub soku. Lub cokolwiek płynnego. W serniku raczej sera nie zamienimy, są serniki na jogurcie, ale to już nie taki prawdziwy, polski sernik

Owoce-  Jak nie świeże to z syropu, jak nie z syropu to mrożone, jak nie mrożone to z kompotu, suszone, też będą albo może ciasto ucierane upiec zwykłe, a na końcu tylko posmarować je powidłem alb owocowym dżemem.

Kakao- ten składnik odpowiada za smak, kolor. Można go w przepisie pominąć albo zastąpić budyniem czekoladowym, kakao typu Nesquick( wtedy zmniejszamy ilość cukru), czekoladą startą na tarce jeśli kakao nie jest głównym składnikiem a tylko dodatkiem możemy zastąpić je przyprawą korzenną, ale ważna jest ilość!

 

 

(grafika stylowi.pl)

I teraz najważniejsze, bo wasze zdanie? Co sądzicie na temat takich wpisów na blogach kulinarnych?| Podobają Wam się, czy blog kulinarny, to tylko przepisy? 

Czym Wy zastępujecie składniki (np. w taki upalny dzień jak dziś), kiedy nie chce się nikomu iść do sklepu?

 
wtorek, 30 lipca 2013, agson_1
Tagi: DIY

Polecane wpisy

  • Wegańskie lody kokosowe z jagodami

    Z moją zapowiedzią się troszkę pospieszyłam po musieliście czekać na post kilka dni, ale mam nadzieję, że nadal macie apetyt na kolejne lody.Nie wiem ja

  • Woda różana

    Zawsze jak biegam po moich okolicznych łąkach to spotykam piękną, pachnącą i prześliczną jadalną różę. Nie wiem czy taka jest jej poprawna nazwa, bo dobrym ogro

  • Kuchenne słodkie DIY

    Pewnie wiele z Was ma wakacje ( tak jak ja!), albo urlop i jeśli znajdziecie kilka chwil może spodobają Wam się pomysł jakie znalazłam w internecie ? Nie wiecie

  • ARBUZOWE SZKLANKI

    Cześć ciasteczka. Mamy nadzieje, że u was w porządku. Czy wy macie tak samo jak my. Chcecie zrobić mały remont waszego pokoju, ale nie macie kosztów. Możecie wy

  • kafle...

    ... ciąg dalszy nie mogę się doczekać kolorowania :)

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/07/30 11:29:10
kurcze nie wiedziałam o wielu z tych sposobach, o których pisałaś, z pewnością je zapamiętam, jednakże zanim biorę się za pieczenie, najpierw robię zakupy zgodnie z przepisem a taka sytuacja zdarza się rzadko, żebym czegoś nie miała, ale lepiej wiedzieć takie rzeczy niż nie wiedzieć.
-
2013/07/30 11:46:51
Marrry J ja też tak robię, ale czasami w pochmurny, albo upalny dzień ma się ochotę na coś słodkiego, a sklep jest zbyt daleko( chodź normalnie jest blisko:). Więc piecze się z tego co się ma:) Bardzo mi miło, że komentujesz każdy mój wpis.Takie komentarze motywują do dalszego pisania i pozytywnie nakręcają:)
-
Gość: Agata, *.free.aero2.net.pl
2013/12/22 15:08:37
Fajne, przydatne :)
-
Gość: bastalena, 88.84.178.*
2013/12/28 19:20:55
dzięki... mam ochotę na bezę, a w domu ani grama mąki ziemniaczanej, ale już wiem czym ją mogę zastąpić ;)

pozdrawiam :)
-
2013/12/29 15:41:02
Ja do bezy w ogóle nie dodaję maki ziemniaczanej. Same białka i cukier, no chyba ze pieczesz pawlową.......Ja nie mam do Pawlowej nerwów, zawsze coś nie tak:P
-
2014/01/15 20:25:10
Bardzo przydatne, takie wpisy jak najbardziej są ciekawe i będą czytane.
-
Gość: ania, *.centertel.pl
2014/08/25 22:34:58
A które słodziki w tabletkach nadają się do wypieków?
-
2014/08/31 12:46:43
To zależy czy można ten słodzik poddawać obróbce termicznej:) Czytałam na forach, że najlepszy słodzik do ciast Sussina Gold w proszku, ale chyba jest też w tabletkach. Niektóre dziewczyny miażdżą tabletki, dodają do ciasta i próbują surowe ciasto czy jest słodkie
-
Gość: Dusia, *.opera-mini.net
2014/10/01 14:17:53
dzięki za dobre rady właśnie tego szukałam.
-
2014/11/08 23:59:02
Zapomniałam kupić masła, mam za to awokado :) Z awokado będzie też zdrowsze, dzięki za pomysł!
-
Gość: gosc, *.wireless.dyn.drei.com
2014/11/27 10:17:58
Wczoraj uratowalas moj honor;) Nagle okazalo sie, ze brakuje w domu maki ziemniaczanej, a w przepisie potrzeba jej 125g! Hura! Uzylam budyni.Dziekuje bardzo.Super informacje.
-
Gość: , *.iwacom.net.pl
2014/11/28 12:19:55
Bardzo się cieszę,że Ci pomogłam!
-
2014/12/12 06:37:02
Jestem jak najbardziej za takimi wpisami na blogach kulinarnych! Świetny wpis, nie dość, że sposoby na krytyczne sytuacje to i przy okazji ciekawe inspiracje bo wiele tych zamienników nada ciastom ciekawy i niepowtarzalny smak. Jestem tego pewna :)
-
Gość: ania, *.fbx.proxad.net
2014/12/23 01:21:10
Witam. Naprawde swietnie wiedziec te wszystkie rzeczy. Ja mam jeszcze pytanie. Mieszkam we Francji i tu trudno o taki twarog do sernika jak w Polsce. Czy mozna uzyc innego? Jakiego na przyklad?
-
2014/12/27 13:33:56
Na blogach dziewczyny często piszą o mascarpone, ricotcie, serku Philadelphia. Moim zdaniem mascarpone jest strasznie tłusty. Jeśli chcesz użyć ricotty musisz pamiętać aby pozbyć się z niego wody, bo ricotta to bardzo wodnisty ser, najlepiej to zrobić zostawiając ser na noc na sitku wyścielonym ściereczką, wtedy ser "nie przejdzie przez sitko". Dobrym sposobem jest też zrobienie własnego sera( nie próbowałam), trochę pracochłonne ale myślę, że raz na jakiś czas( szczególnie jeśli się tęskni za smakiem polskiego sernika. (dużo przepisów na zrobienie sera znajdziesz w internecie)
polecam też przepisy na szczególne serniki np. sernik na mascarpone, ricottcie, czy jogurcie greckim.( na blogu "moje wypieki", jest tam bardzo dużo takich przepisów)
Weganie pieczą też serniki na tofu albo na nerkowcach( blog: jadłonomia)
-
Gość: , *.bb.sky.com
2015/07/12 02:37:16
Nie wszystkie informacje sa do konca prawdziwe. Jak na przyklad ta o cukrze. Jesli pominiesz w przepisie cukier ciasto bedzie twardsze niz powinno. Cukier i tluszcz nadaja ciastu miekkosc a maka i jaja powoduja ze ciasto jest twarde. Ciasto zeby bylo smaczne, mieciutkie i bez zakalca musi miec zbalansowane ilosci z obu tych grup. Pomijajac jeden skladnik ciasto moze sie nie udac.

Tluszcze mozna zastapic przecierami z owocow. Pektyny w owocach dzialaja bardzo podobnie do tluszczow. Polecam nieslodzony przecier z jablek (kawalki jablek wlozyc do mikrofali na 4 minuty i przetrzec przez sitko) lub zmiksowane gotowane buraki do murzynka (wtedy dodaje podwojna ilosc kakao zeby ciasto nie mialo posmaku burakow)

Bardzo przydatny wpis. Dziekuje