Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto jogurtowe z owocami

Dzisiaj zdałam sobie sprawę, że telewizja ogłupia. Co za odkrywcze, prawda? Byłam właśnie w kuchni i robiłam sobie herbatę, w tle słysząc jak Agustin Egurrola, opowiada o swoich wakacjach.Ale czy to mnie naprawdę interesuję? Czy naprawdę jestem aż tak głupim  człowiekiem, że zamiast poczytać książkę, porozmawiać ze znajomymi o wakacjach ,muszę słuchać jak TVN, sprzedaje materiał? Bezwartościowy materiał. Dlaczego codziennie rano, gdy wstaję oglądam telewizję, zamiast wyjść na balkon i w spokoju, w ciszy( no, może nie koniecznie, bo mieszkam przy jednej w głównych ulic) napić się kawy? Nie chcę być jakimś amiszem, który stwierdza, że wszystko co złe to technologia, ale czasami warto zamknąć oczy i posłuchać(POSŁUCHAĆ), co telewizja ma do powiedzenia. Czasami, coś ciekawego, czasami nie! I chodź bardzo lubię X factor, Masterchefa, Mam talent, to chyba czasem lepiej włączyć telewizje.. Bo nasz czas ma jakąś wartość, prawda?

 

Tegoroczny HIT. Szybkie jogurtowe ciasto, które za każdym razem może smakować inaczej, ale równie dobrze. Aż trudno uwierzyć, że tak szybkie ciasto, może smakować tak rewelacyjnie! Na tych wakacjach piekłam je już kilka razy i chyba najlepiej smakuje z porzeczkami( nie tylko dlatego, że je sama zerwałam)Bez miksera więc to też ciasto dla tych którzy nie cierpią zmywać miseczek, łyżeczek, szpatułek i miarek, krótko mówiąc: Must bake, must try, must eat, must be delicious!

Składniki:

 

160ml oleju słonicznikowego

1 szkalnka drobnego cukru do wypieków

 2 duże jajka

sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta

600g jogurtu greckiego

500 g mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

600-700g dowolnych owoców

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowe( jajka, jeśli są zimne możecie ogrzać w ciepłej wodzie, jogurt w mikrofali ) Mąkę pszenną i sodę przesiać odłożyć.( ja żle przeczytałam i przypadkowo przesiałam tutaj również cukier i tak wszystko było ok.)

W dużej misce wymiszać np. rózgą kuchenna olej, cukier, jajko sok i skórkę z cytryny do połączenia.

Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto powinno wyjść gęste i możę wyglądać na lekko zwarzone, ale to nic:D

Blachę o wymiarach  22x 33( u mnie większa) wyłożyc papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać . Na wierzch wyłożyć owoce stroną rozciętą ku górze.

Piec w temperaturze 160 Celcjusza. Około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem.

To ciasto to był również prezent dla mojej znajomej, więc wyłożyłam serwetką pudełko, włożyłam ciasto i mam nadzieję, że smakowało:)

Polub Oh, how lovely na facebooku i bądź na bierząco:)

https://www.facebook.com/pages/Oh-how-lovely/210194372468778?fref=ts



Przepis pochodzi ze strony : mojewypieki,com

niedziela, 04 sierpnia 2013, agson_1
Tagi: owoce cytryny

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: jolka, *.37.139.133.inquad.biz
2013/08/04 14:52:00
Cześć. Fajne, ale nie mogę uwierzyć, że tylko 1 jajko na taka ilosć mąki? To nie pomyłka? Jolka
-
2013/08/04 15:07:39
Pierwsze ciasto piekłam z jednym, drugie z dwóch dużych, może nawet 3 ....
Masz rację, muszę poprawić, ale z jednym też się udalo!
-
2013/08/06 16:30:40
bogactwo owoców w lato jest tak wielkie, że jest z czym kombinować i robić niesamowite desery :)