Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z kremem migdałowym i drylowanymi wiśniami

Lubię piec tak bez stresu,  bo po prostu mam ochotę, a ż eteraz mam wakacje i dużo czasu to coraz więcej takich wypieków. Lubię też być w kuchni, ale nie jeść tylko zaglądać do szafek, patrzeć co w nich jest. Tak też było z tą tartą znalazłam drylowane wiśnie i upiekłam tartę a właściwie nie upiekłam , bo nic tam z pieczenia nie ma:) Ale tarta jest smaczna, więc polecam!

( to chyba też jedne z ładniejszych zdjęć na blogu, może dlatego, że była motywacja aby swój przepis pokazać jak najlepiej? możecie upiec tarte, ale zajmie Wam to więcej czasu:)

Sładniki na tarte:

200g pokruszonych herbatników

70g rozpuszczonego masła

Pokruszone herbatniki połączyć z masłem. Formę na tarte( najlepiej w wyjmowanym dnem) wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawały 3 centymetry ponad. Wyłożyć ciasteczkową masą i  bardzo dobrze schłodzić w lodówce.

Krem budyniowy

500ml mleka

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemiaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

4 łyżki cukru pudru

70g  mielonych migdałów lub drobno posiekanych

2 łyżki masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub alkoholu o wyraźnym smaku

Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać mąkę. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną, dodać migdały i gotować aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia dodać masło i alkohol i wymieszać.  Budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała  jego powierzchni ostudzić.( to zapobiegnie powstaniu kożuchu i grudek w budyniu)

Ponadto

Garść podprażonych płatków migdałów.

4 łyżki drylowanych wiśni, powidła wiśniowego lub porzeczkowego

Skórka otarta z 1 limonki

Wykonanie

Lubię piec tak bez stresu,  bo po prostu mam ochotę, a ż eteraz mam wakacje i dużo czasu to coraz więcej takich wypieków. Lubię też być w kuchni, ale nie jeść tylko zaglądać do szafek, patrzeć co w nich jest. Tak też było z tą tartą znalazłam drylowane wiśnie i upiekłam tartę a właściwie nie upiekłam , bo nic tam z pieczenia nie ma:) Ale tarta jest smaczna, więc polecam!

( to chyba też jedne z ładniejszych zdjęć na blogu, może dlatego, że była motywacja aby swój przepis pokazać jak najlepiej? możecie upiec tarte, ale zajmie Wam to więcej czasu:)

Sładniki na tarte:

200g pokruszonych herbatników

70g rozpuszczonego masła

Pokruszone herbatniki połączyć z masłem. Formę na tarte( najlepiej w wyjmowanym dnem) wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawały 3 centymetry ponad. Wyłożyć ciasteczkową masą i  bardzo dobrze schłodzić w lodówce.

Krem budyniowy

500ml mleka

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemiaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

4 łyżki cukru pudru

70g  mielonych migdałów lub drobno posiekanych

2 łyżki masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub alkoholu o wyraźnym smaku

Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać mąkę. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną, dodać migdały i gotować aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia dodać masło i alkohol i wymieszać.  Budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała  jego powierzchni ostudzić.( to zapobiegnie powstaniu kożuchu i grudek w budyniu)

Ponadto

Garść podprażonych płatków migdałów.

4 łyżki drylowanych wiśni, powidła wiśniowego lub porzeczkowego

Skórka otarta z 1 limonki

Wykonanie

Chwytając  tarte za papier do pieczenia, przenieść  ją na paterę. Ostrożnie, tarta może się połamać!!( jeśli coś takiego się stanie to albo ratować, albo znowu wyłożyć nią formę i schłodzić, wtedy może nie przekładajcie ją na paterę tylko zdecydujcie się czy nie lepiej byłoby kroić w formie) Na tarcie rozsmarować wiśnie( dżem). Następnie nałożyć krem, rozsmarowując go tak aby  na całej powierzchni był równy:)  Posypać płatkami migdałów i skórką z limonki:) Smacznego! Mam nadzieję, będzie Wam smakowaćChwytając  tarte za papier do pieczenia, przenieść  ją na paterę. Ostrożnie, tarta może się połamać!!( jeśli coś takiego się stanie to albo ratować, albo znowu wyłożyć nią formę i schłodzić, wtedy może nie przekładajcie ją na paterę tylko zdecydujcie się czy nie lepiej byłoby kroić w formie) Na tarcie rozsmarować wiśnie( dżem). Następnie nałożyć krem, rozsmarowując go tak aby  na całej powierzchni był równy:)  Posypać płatkami migdałów i skórką z limonki:) Smacznego! Mam nadzieję, będzie Wam smakować

 


Polub Oh how lovely na facebooku!

https://www.facebook.com/pages/Oh-how-lovely/210194372468778?ref=hl

poniedziałek, 12 sierpnia 2013, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: