Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Lody na waniliowym mleku sojowym z pistacjami i bananem

Mleko sojowe. Z sumie mam z nimi złe doświadczenia, kiedyś spróbowałam i było okropne( ale aż tak bardzo okropne, że zapamiętałam jego smak) Nie jestem weganką, więc nie ograniczam nabiału, ale nowy produkt w mojej kuchni był ciekawym składnikiem, pysznym składnikiem.Tym razem kupiłam napój sojowy o smaku waniliowym . Okropne mleko sojowe i połączenie ukochanej wanilii stanowi świetny (!) mix.. Smakuje jak shake waniliowy z migdałami i ten smak sprawił, że mleko sojowe z okropnego zamieniło się w pyszne i musiałam z niego zrobić lody.


Lody są bardzo zdrowe! Bez cukru i bez laktozy. Nigdy nie sądziłam, że lody bez mleka mogą być tak samo pyszne. Nie są bardzo kremowe, bardziej przypominają "wodniaki", ale lepiej zrobić domowe bananowe lody niż truć się chemią( smak bananowy w "chemicznych" lodach uzyskiwany jest z rozpuszczalnika farb olejnych)

Do lodów wykorzystałam zwykłe foremki na lody, jeśli ich nie macie, możecie użyć kubeczków po jogurtach.

Składniki na 2 sztuki( może się okazać, że będzie masy zbyt dużo lub zbyt mało w zależności od foremek)

150 ml waniliowego mleka sojowego

1 dojrzały banan( jest słodszy i nie trzeba dodawać cukru)

mała garść pistacji

Banana miksujemy, albo rozcieramy widelcem na papkę. Dodajemy mleko sojowe i przelewamy do foremek. Teraz  do foremek wrzucamy pistacje i wkładamy patyczki. Mrozimy przez kilka godzin w zamrażalce. aby wyciągnąć lody z foremek najlepiej ogrzać je w dłoniach, albo oblać gorącą wodą. Smacznego!

 

In English 

150 ml soya milk

1 sweet banana

some pistachios

Banana mixes, or rubbed with a fork to mush. Add the soy milk and pour into ice molds. Now throw into molds and put pistachios. Frozen for a few hours in the freezer. to remove ice from the  ice molds best to warm them in your hands, or wash hot water.

 

sobota, 14 września 2013, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/09/14 20:46:30
kocham takie smaki! i lody! ;)
-
2013/09/23 14:49:17
na lody to już chyba troszkę za póżno
-
2013/09/25 13:58:20
A mrozisz te lody na kość? Czy jakąś lżejszą konsystencję mają?
-
2013/09/28 22:43:54
No na kość, to może nie. Ale pewnie gdyby posiedziały w niej kilka dni to by były bardzo twarde. Są twarde, ale po włożeniu pod ciepłą wodę idealnie wychodzą z foremki . Ale jak dla mnie to są bardziej lody do lizania niż gryzienia. Jeśli wolałbyś , aby struktura była bardziej puszysta, pewnie trzeba by było najpierw ukręcić je w maszynie do lodów, a później przełożyć do foremek i zmrozić je tak jak lubimy... Pozdrawiam:)