Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Świeże figi w sosie karmelowym i poradnik idealnego karmelu!

Powitaliśmy wrzesień! Czyli prawie już jesień, więc dzisiaj troszkę taki wytrawniejszy deser, chociaż w sumie jakby nie patrzeć figi to letnie owoce, może to ten karmel sprawił, że wydawało mi się, że ten deser jest troszkę taki jesienno- zimowy. Ale tak czy inaczej jest pyszny, a przecież najlepiej smakuje coś o innej porze roku, czy dnia. Lody w zimie, pizza o północy. Pierwszy raz jadłam figi w ten sposób i muszę powiedzieć, żę bardzo mi smakowały, choć nigdy smakosze,  fig nie byłam no chyba, że suszonych( mniam!) to ten zestaw bardzo mi odpowiada im mam nadzieję, że Wam też !


1 figa

2 łyżki cukru

2 łyżki wody

2 łyżka śmietany 36%

1 łyżeczka masła

2 szczypty cynamonu

Figę kroimy na pół( możemy ją podgrzać, albo podgrillować, ale nie jest to konieczne. Cukier wrzucamy na suchą patelnię. Dodajemy wodę i czekamy aż woda wyparuje, a karmel nabierze jasno brązowego odcienia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Wmieszajmy teraz tam masło i śmietanę. Sos musi mieć bardzo aksamitną konsystencję. Figi układamy na talerzu, polewamy sosem i wszystko oprószamy cynamonem. Możemy też figi podać na patelni, aby było bardziej rustykalnie, tak jak ja to zrobiłam:)


 A karmel? No, własnie teraz podam wam kilka rad, aby karmel nie wyglądał jak węgiel tylko jak skarmelizowany cukier.

-Cukier wrzucamy na dobrze rozgrzana patelnię

-Karmelu, na ogniu nie mieszamy, bo zrobią się grudki. Potrząsamy tylko lekko patelnią

- Cukier nie może sie przypalić, bo wtedy będzie gorzki i niesmaczny, a jeśli stanie się coś takiego, lepiej zrobić go od nowa.

- Na wszelki wypadek, gdy robimy karmel używajmy, jakiejś gorszej patelni, o grubym dnie, aby w razie przypalenia, ulubiony garnek nie poszedł na śmietnik( a raczej my  z nim)

- cukier na karmel powinien być drobny

- Ja zawsze dodaję do karmelu kilka łyzek wody, to sparwia, że wolniej się karmlizuje i mam nad nim większą kontrole

- za żadne skarby świata nie dotykajcie karmelu, bo się poparzycie!


czwartek, 05 września 2013, agson_1
Tagi: cynamon karmel

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: