Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Made with love- ciastka z mąki orkiszowej i cynamonu

Zawsze zastanawiam się jak to się dzieje, że na zagranicznych blogach są tak ładne zdjęcia... Na pewno większość z blogerów ma talent fotograficzny, ale moim zdaniem duży wpływ ma także prezentacja, forma foremki, patery i wszystkie piękne rzeczy użyte do kompozycji. Będąc w Londynie byłam zachwycona ogromnym wyborem papilotków i posypek w nawet w supermarketach. Nie mogłam więc przejść obojętnie koło tego stempla,  bo czy wy potrafilibyście przejść obok takiego cuda?


Pewnie ludzie normalni ( czyli, nie opanowani jeszcze manią foremek, papilotków i posypek), będą zniesmaczeni moim zachwytem, ale każdy jest szalony na jakimś punkcie,prawda?

Odnośnie ciasteczek to mogę powiedzieć, że są bardzo smaczne i wyraźna jest w niej nuta cynamonu, wydaje mi się że te ciasteczka najlepiej smakują z mlekiem , kawą lub gorącą czekoladą, którą tak często w jesieni:) Piekłam je razem z moją przyjaciółką i  muszę Wam powiedzieć, że każde kolejne ciasteczko wywoływało uśmiech na naszych twarzach. Na drugi dzień zaniosłam je do szkoły i chyba też smakowały bo wszystkie zniknęły. No i jeszcze jedno czy jedliście kiedyś ciastko z odrobiną miłości?

Składniki:

100g masła

1, 5 szklanki mąki orkiszowej lub zmiksowanych na mąkę płatków orkiszowych

2 łyżki mleka

1/3 szklanki  brązowego cukru ( można zastąpić białym)

1 jajko

1 łyżeczka cynamonu(można zrobić własną modyfikację z kardamonem albo przyprawami korzennymi)

 

Mąkę wymieszać z cynamonem. Masło z cukrem umieść w mikserze i ubić na puszystą masę. Dodać jajko i nadal ucierać, następnie dodać mąkę i mleko. Zmiksować( jeśli ciasto będzie za gęste dodać mleka, a jeśli za rzadkie wsypać troszkę mąki)

Ciasto owinąć folia i włożyć do lodówki na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celcjusza.

Wyciągnąć ciasto z lodówki i formować kuliki wielkości orzecha włoskiego, następnie układać je na blaszce i przyciskając stemplem odbić wzór. Stempel warto obsypać mąką, aby ciasto się nie przylepiało.

Piec w temperaturze 200 stopni 12-15 minut w połowie pieczenia odwrócić je na drugą stronę. Wyjąc, wystudzić i zjeść:)

Smacznego!

Polub mój blog na facebooku i bądź na bieżąco:)

https://www.facebook.com/pages/Oh-how-lovely/210194372468778?ref=hl

Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com

sobota, 05 października 2013, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/10/05 17:04:47
Stempelek jest cudny, pewnie też nie zdołałabym mu się oprzeć :)
-
2013/10/05 18:31:08
Jeszcze było kilka innych napisów na stempelkach, ale ten mnie najbardziej urzekł. Bardzo ułatwia pracę przy ciastkach, ja nienawidzę wałkować ciasta!
-
2013/10/05 20:25:40
śliczne <3