Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Czekolada z nutką imbiru- krok po kroku

Lubię oglądać programy kulinarne, właściwie to ciągle je oglądam tylko zmieniam kanały z Bbc Lifestyle na Polsat Food Network. I jak każdy, mam programy które lubię i nie. Nie wiem czy kiedykolwiek oglądaliście program "Jeść zdrowo z Elie Krieger", mnie osobiście on bardzo irytuje. Na początku zapowiada się całkiem interesująco, zakupy na targu, kilka rad, ale gdy ta denerwująca pani zaczyna wszystko odmierzać tymi, swoim metalowymi łyżeczkami, od razu mam ochotę zmienić kanał. Fakt, że gotuje prosto i łatwo zapamiętać przepisy( ja i tak nigdy nie zapamiętuję przepisów z TV,Wy też tak macie?), ale jej sposób mówienia działa mi na nerwy. Kiedyś jednak(gdy jeszcze lubiłam ten program) robiła gorącą czekoladę/kakao w wersji "LIGHT". Zaciekawiło mnie to. Gorąca czekolada z imbirem. Szczerze, to zawsze śmieszą mnie takie przepisy, no bo nigdy nie chciało mi się wierzyć, że jak wrzuci się kawałek imbiru, cynamonu albo będziemy smażyć na oliwie a nie na oleju , to diametralnie zmieni to smak potrawy. Gdy zobaczyłam, że Elie Krieger dodaje jeszcze biały cukier , stwierdziłam:"Ale ona szalona", trzeba obejrzeć , co ona robi. Tak więc, wczoraj, gdy wróciłam wieczorem z Zakopanego i zobaczyłam, że moja mama kupiła całą siatkę imbiru, pierwsze moje skojarzenie, to że moja mama zrobi mi pyszny ryż, ale później przypomniał mi się Ten przepis, na czekoladę i to, że na komputerze mam jeszcze nieopublikowane zdjęcia. Jeśli będziecie sobie robić kiedyś kakao i potrzebujecie urozmaicenia, spróbujcie bo naprawdę warto!

Składniki

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki kakao

szklanka mleka

1 łyżka wody

1 cm korzeń imbiru, obrany i pokrojony na 4 częsci

Mleko zagotować, wrzucić imbir. W kubku rozmieszać kakao, cukier i wodę ,aż powstanie pasta. Z wrzącego mleka wyciągnąć imbir( lub nie). Zalać nim pastę i wymieszać. Gotowe!

PS Wiem, że to wydaje się, aż za proste aby było smaczne, ale naprawdę czuć tutaj bardzo ciekawy posmak imbiru. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować:)


piątek, 24 stycznia 2014, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/01/31 19:03:59
Co za wspaniały pomysł z tym imbirem,aż ślinka leci na samą myśl.Na pewno wypróbuję.
-
2014/02/10 14:17:09
Mmmmm...imbir i czekolada! połączenie idealne!