Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki zatapiane, ale inne niż wszystkie

Moja babcia zmarła 3 lata temu. Mieszkała 50 km ode mnie, lecz z czasem zamieszkała wraz z dziadziem u nas w domu. Gdy zmarła, moja druga babcia poprosiła moją mamę, aby przywiozła z mieszkania babci, zeszyt z przepisami, bo bardzo dobrze piekła. Ten zeszyt i cała reklamówka innych przepisów są u mnie w domu. Czasem lubię je przeglądać. Zadziwia mnie to, że kiedyś inaczej się piekło. Ciasta były bardzie "pełne". Używano więcej jajek, masła. Dziwi mnie jeszcze jedno! Babcia rzadko miała zapisany dokładny przepis. Najczęściej same składniki i z grubsza czynności.  Miło czasami upiec, coś bardziej dla duszy niż dla podniebia, co wcale nie znaczy, że rogaliki nie są smaczne, bo są!



Składniki:

1 margaryna( wiem, że to dużo ale nie chciałam nic zmieniać)

1 kg mąki

1 jajko

70g drożdży

 2 szklanki ciepłego mleka

4 łyżki cukru

* można dodać jeszcze ekstrakt waniliowy

szklanka lub więcej powidła, dżemu( najlepiej twardego)

1 roztrzepane jajko


W mleku rozpuścić cukier i drożdże. Poczekać aż zaczną pracować. Do miksera wrzucić masło, jajko i mąkę, na wolnych obrotach dodawać mleko. Wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie, Ciasto podzielić na dwie lub trzy części owinąć je ściereczką, folią (ja jednej kulki niczym nie owinęłam i nic się nie stało) i wrzucić do zimnej wody, woda powinna przykryć ciasto.

Gdy ciasto wypłynie,  należy przełożyć ją stolnicę( można lekko podsypać, ale raczej unikać mąki). Każdą kulkę podzielić na cztery części. Rozwałkować je tak, aby przypominało koło i podzielić je na 8 kawałków po przekątnych( tak jak pizzę). Na brzeg rogalika dać łyżeczkę powidła i taki trójkąt, zawijać do środka, tworząc rogalik. Przełożyć na blachę do pieczenia i zostawić na 20 minut  w ciepłe miejsce, aby podrosły. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem

Piec 15 minut  lub dłużej w temperaturze w temperaturze 180 stopni do zezłocenia :)

Ostudzić. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

 Polub bloga na facebooku i bądź na bieżąco!

https://www.facebook.com/pages/Oh-how-lovely/210194372468778?ref=hl

piątek, 31 stycznia 2014, agson_1
Tagi: czas wolny

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Lucyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/31 23:22:33
mmmmmmmmmmmmm, wspaniałości! Już sobie zapisuję przepis :)
Pozdrawiam
-
Gość: Gosia, 82.160.24.*
2014/02/02 13:12:35
Super rogaliki, ja robiłam takie z wody z nadzieniem migdałowym(,kuchnia lidla,), były równie pyszne :)
-
Gość: BP, *.adsl.inetia.pl
2014/02/03 11:26:01
Z moją Babcią jest podobny problem, wszystko "na oko". Kiedy dzwonię zapytać ją o przepis, twierdzi, że powinnam dać "mąki 'na oko', soli 'na oko', wody 'na oko'"... Doprawić do smaku, mleka dolać wedle uznania, cukru pi razy drzwi, a jajek tak około :)
Rogaliki wyglądają przepysznie, jak zresztą wszystko tutaj
-
2014/02/03 21:55:53
Dokładnie, moja babcia też na oko i jak babci podaję jakiś bardziej nowoczesny przepis to mówi, że ludzie chyba zwariowali:) Moja babcia dużo piecze, ale zawsze mi mówi, że nie pamięta przepisu, ale jak kiedyś do niej przyjdę to mnie nauczy. Dużo mnie już nauczyła, ale mam nadzieję, że nauczy jeszcze więcej bo świetnie piecze!!
-
2014/02/04 11:19:08
Pyszne rogaliki. Wczoraj przyrządziłam je na deser. Zrobiłam ich około trzydzieści i wszystkie się rozeszły bardzo szybko ;)
-
2014/02/04 21:29:03
Ojej, nawet nie wiesz jak się cieszę, że wypróbowałaś mój przepis! Uwielbiam takie komentarze! Cieszę się, że Ci smakowały:)
-
2014/02/06 08:38:00
Rewelacyjne rogaliki. Same rozpływają się w ustach:)
Od siebie polecam produkty z aloesem. Pyszne napoje można dowolnie łączyć i nie tylko świetnie smakują, ale jeszcze korzystnie wpływają na ciało i cały organizm:)
Dziękuję za inspirację i czekam na kolejne!
-
2014/02/11 10:13:44
Muszę wypróbować ten przepis, zarówno zdjęcia, jak i komentarze bardzo zachęcają do tego wypieku:D
Od siebie polecam pyszne ciasto wegańskie z dodatkiem czerwonego wina, dżemu oraz oliwy z oliwek.
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy:)
-
2014/02/16 23:40:34
Przepyszne, nie tylko dla duszy;)
-
2014/02/24 10:50:21
Przepysznie wyglądające rogaliki. Muszę wypróbować ten przepis(już się nie mogę doczekać)
-
2014/02/27 22:33:05
Wygląda niesamowicie pysznie :)
-
2014/03/04 08:46:14
Lubię takie rogaliki, z różnym nadzieniem. W końcu pierwszy raz skorzystam z przepisu i zobaczymy co mi wyjdzie.
-
2014/03/08 01:12:20
Przepis ciekawy,oryginalny ale nasuwa mi się automatycznie pytanie.Czemu ma służyć wrzucenie ciasta do wody?Czyż bez wody nie wyjdzie zupełnie to samo?
-
2014/03/08 21:13:26
SAMIRA,
Bardzo dobre pytanie! Sądzę, że ciasto zatapia się po to, aby wychwycić dokładnie ten moment kiedy podwoiło swoją objętość. Czasami gdy zbyt długo wyrasta może być porowate, mieć mocny drożdżowy posmak, z kolei gdy zbyt krótko wyrasta jest gliniaste i zakalcowate. Z moich doświadczeń wynika także, że ciasto drożdżowe zatapiane jest dłużej świeże.
Oczywiście, nie trzeba każdego ciasta wrzucać do wody, to akurat taki szczególny przepis, w którym ta woda sprawia, że ciasto jest zupełnie inne niż zwyczajnie wyrabiane. Z ciast drożdżowych wyrabianych polecam,
howlovely.blox.pl/2013/07/Ciasto-drozdzowe-z-owocami-i-kruszonka.html
Gorąco pozdrawiam:)