Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki bardzo pomarańczowe z lukrem

Tydzień temu moja przyjaciółka miała urodziny. Zawsze mnie urzekały muffinkowe torty, więc stwierdziłam, że to świetna okazja, aby zrobić mój pierwszy w życiu taki tort. Nie jest on trudny bo co trudnego może być w muffinkach? Muffinki były bardzo dobre, wilgotne, pomarańczowe z pysznym lukrem.Jeśli chcecie możecie tutaj dodać  pokruszoną czekoladę i na pewno wzbogaci ona smak. Na zdjęciu możecie też zobaczyć skórkę z pomarańczy, którą sama kandyzowałam i wbrew pozorom nie było to wcale trudne Ale najpiękniejsze w nich było to, że  muffinkek było tyle ile lat ma jubilatka, a w każej z nich świeczka! Możecie mi wierzyć, że gdy zdmuchiwała je w nocy, wyglądało to naprawdę uroczo:)


Składniki na około 15 małych muffinek:

2 szkalnki mąki

1 jajko

3/4 szklanki cukru 

szklanka soku pomarańczowego

otarta skórka z pomarańczy

2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

100 mleka

3 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki roztopionego masła

szklanka cukru pudru

3 łyżki soku pomarańczowego( lub więcej)

kandyzowana skórka z pomarańczy do dekoracji

MUFFINKI

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. W jednej misce mieszamy mleka, sok, masło, wbijamy jajko, ekstrakt, dżem. W drugiej misce przesiewamy: mąkę, cukier,proszek do pieczenia, dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy zawartość obu misek tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na papilotki nakładamy łyżką ciasto do 3/4 wysokości. wkładami do piekarnika na 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.

LUKIER

Cukier wymieszać z sokiem( jeśli bd go zbyt mało można dodać jeszcze kilka łyżek, ale lukier powinien być gęsty). Ostudzone muufinki polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy.

WYKONANIE

Muffinkii ułożyć na okrągłej paterze, wbić w nie świeczki i przewiązać je wstążeczką.

Składniki na około 15 małych muffinek:

2 szkalnki mąki

1 jajko

3/4 szklanki cukru 

szklanka soku pomarańczowego

otarta skórka z pomarańczy

2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

100 mleka

3 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki roztopionego masła

szklanka cukru pudru

3 łyżki soku pomarańczowego( lub więcej)

 kandyzowana skórka z pomarańczy do dekoracji

MUFFINKI

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. W jednej misce mieszamy mleka, sok, masło, wbijamy jajko, ekstrakt, dżem. W drugiej misce przesiewamy: mąkę, cukier,proszek do pieczenia, dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy zawartość obu misek tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na papilotki nakładamy łyżką ciasto do 3/4 wysokości. wkładami do piekarnika na 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.

LUKIER

Cukier wymieszać z sokiem( jeśli bd go zbyt mało można dodać jeszcze kilka łyżek, ale lukier powinien być gęsty). Ostudzone muufinki polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy.

WYKONANIE

Muffinkii ułożyć na okrągłej paterze, wbić w nie świeczki i przewiązać je wstążeczką.

 


wiem, że nie ostre, ale mi się spodobało:)

 

PS Kolejny tydzień będzie naprawdę niesamowity. Będzie wiele zdjęć, wspomnień i przeżyć, którymi będę się z Wami dzieliła na moim fanpage'u. https://www.facebook.com/pages/Oh-how-lovely/210194372468778?ref=hl

czwartek, 20 marca 2014, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/03/23 18:31:12
Tak pięknie wyglądają te babeczki że na pewno zrobimy na najbliższe przyjęcie urodzinowe.