Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Najlepsze Rogaliki na świecie!

Nie kłamię, nie zmyślam. To naprawdę najlepsze rogaliki na świecie.  Przepis na nie jest mojej babci  i choć sama często je robię to nigdy nie wychodzą mi tak idealne. W końcu babcine ręce robią cuda! Moja babcia zawsze wałkuje te ciasto tym samym wałkiem. Wałkiem swojej mamy ,który pewnie ma  100 lat! I możecie mi wierzyć, że żadnym innym nie wałkuje się tak dobrze. W środku tych pyszności zawsze są powidła robione przez babcie. Śmieszne jest to, że u nas w domu każdy lubi z innym nadzieniem i zawsze obok stolnicy stoi ładny rząd odkręconych słoików. Uwielbiam patrzyć jak robi je babcia, sama też pomagam, ale moje siostry zawsze rozpoznają który rogalik lepiłam ja, a który babcia. Jeśli wy też macie problem z wypływającym dżemem polecam Wam mój wcześniejszy wpis, gdzie pokazuje różne metody lepienia rogalików http://f3390.skroc.pl.

Polecam je bo są fenomenalnie puszyste i miękkie.  Nikt im się nie potrafi oprzeć!  Chyba właśnie te rogaliki  i przepyszny tort czekoladowy zawsze będą mi się kojarzyć z moją kochaną babcią.

A przepis na te rogaliki wyglądał tak: http://f9f67.skroc.pl

Składniki:

1 kg mąki

100 g drożdży( kostka)

¾ szklanki oleju

1 szklanka cukru

550 ml mleka

1 łyżka proszku do pieczenia

3 jajka

pół cukru wanilinowego lub kilka kropel zapachu waniliowego

ulubione powidła, nutella

 plus 1 jajko i 2 łyżki mleka wymieszane w miseczce

Mleko podgrzać razem z cukrem (cukrami) aby było letnie. Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać.  Na stolnice ( lub do miksera z hakiem do wyrabiania drożdżowego ciasta) wysypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać ręką. Mąkę wsypujemy w jednym miejscu na stolnicę, aby powstał nam taki kopiec.  W „szczycie” kopca robimy dłonią małą dziurę. Całość będzie przypominała wulkan. W ten otwór wbijamy jajka dodajemy olej i zagniatamy ciasto co chwilę dolewając stopniowo mleka gdy wszystko już się połączy. Dobrze zagniatamy ciasto. Musi niego postać gładka, elastyczna kula.

Kule wkładamy do miski. Górę miski natłuszczamy kilkoma kroplami oleju i rozsmarowujemy, aby ciasto nie wyschło. Wszystko przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto się napuszy dzielimy je na 4 części, aby łatwiej nam było go wałkować.  Następnie wałkujemy ciasto i dzielimy na kwadraty, lub trójkąty. Dokładna instrukcja tutaj http://f3390.skroc.pl.  Na każdy rogaliki przypada łyżeczka powidła lub mniej.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zwinięte rogaliki przekładamy na blachę do pieczenia i pozostawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aby ciasto jeszcze troszkę urosło . Następnie rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą.

Pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut. Wyciągamy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Tak mojej babci rosną rogaliki przed pieczeniem. Na słońcu!

Może spodobać Wam się również ten przepis na rogaliki:

http://skroc.pl/1c281

niedziela, 29 czerwca 2014, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: mamamumina, *.dynamic.chello.pl
2014/06/29 22:17:07
Nie dość że na oknie piękne rogale to i za oknem przepięknie! Bardzo udane : przepis obowiązkowo do zrobienia, bo u mnie rogaliki znikają w tempie zawrotnym. I też robię z powidłami. Pozdrawiam.
-
Gość: mamamumina, *.dynamic.chello.pl
2014/06/29 22:21:50
Jeszcze raz, bo weszłam na poradnik lepienia rogalików.Świetna sprawa! Na tescoma.pl są takie przyrządy do wycinania kwadratów i robienia trójkątów : bardz fajne.
-
2014/06/29 22:36:27
Dziękuję za tak miły komentarz. Te foremki naprawdę są fajne! Mam nadzieje, że rogaliki będą smakować! Daj znać jak wyszły:)
-
2014/06/30 08:41:26
bardzo smacznie wyglądają :)