Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Syrop rabarbarowo-różany

Bardzo zainteresował mnie ten przepis, który znalazłam na moim ulubionym wegańskim blogu( bo chyba tylko na ten wegański blog wchodzę) http://www.jadlonomia.com/. Poprosiłam więc mamę, aby kupiła rabarbar. W moim domu rabarbar nie jest zbyt popularny, o wiele bardziej lubimy truskawki.Aby zrobić ten syrop przekonało mnie to, że można z niego zrobić pyszną lemoniadę, a ja już od kilku ładnych tygodni szukam przepisów na lemoniady( jeśli znacie jakieś dobre to poproszę o linki:)). Tak więc kiedyś wróciłam ze spaceru ze psem i zobaczyłam w kuchni rabarbar. Zaczęłam robić.


Składniki na około jedną buteleczkę

4 szklanki rabarbaru

2 szklanki cukru

1 szklanka wody

sok z połówki cytryny

łyżka wody różanej (przepis: http://ulinks.net/f7bca)

Rabarbar kroimy na małe części i wkładamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy do cukrem. Czekamy około 2 godzin( najlepiej zostawić na noc), aż puści sok. Następnie dodajemy do soku szklankę wody, sok z cytryny i wodę różaną. Gotujemy( okolo 20 minut) aż rabarbar się rozpadnie, a płyn zacznie przypominać konsystencją syrop. Przecedzamy przez sitko, aby zebrać rabarbar a klarowny syrop przelewamy do buteleczki.

Syrop może stać tak przez kilka miesięcy w lodówce. Przecedzony rabarbar można użyć ponownie np. do owsianki. Aby zrobić lemoniadę rabarbarową, należy do syropu dodać niegazowaną wodę i plasterek cytryny.


A co wy robicie z rabarbaru? Mam nadzieję, że podeślecie mi w komentarzach kilka fajnych linków na lemoniady, bo w gorące dni o niczym innym nie marzę, niż o szklance dobrego napoju z lodem! 

Zapraszam Was również do wypełnienia ankiety!

http://moje-ankiety.pl/respond-67079.html

 

sobota, 21 czerwca 2014, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: