Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Woda różana

Zawsze jak biegam po moich okolicznych łąkach to spotykam piękną, pachnącą i prześliczną jadalną różę. Nie wiem czy taka jest jej poprawna nazwa, bo dobrym ogrodnikiem nigdy nie byłam, mam jednak nadzieję że wiecie o jaki krzew mi chodzi. Wybrałam się na spacer z psem, wzięłam worek i poszłam w pole zbierać płatki róż. Była to dobra zabawa. W tamtym roku z rózy zrobiłam przecier( http://howlovely.blox.pl/tagi_b/521521/dzem-konfitury-przetwory.html) w tym postanowiłam zrobić wodę różaną. Nie wiem czy różni się ona od tej kupnej, bo nigdy wody różanej nie kupowałam. W każdym razie zaspokaja moje potrzeby, i użyłam jej do mojego rabarbarowo-rózanego syropu( przepis już niedługo na blogu:)


Składniki

25 dag płatków róży

1l wody

sok z cytryny

Róże trzeba przeprać czyli usunąć z niej działki kielicha i zostawić tylko płatki. W różach lubią też być owady, więc bądźmy ostrożni. Do dużego naczynia przełożyć różę. Zalać 1 l gorącej wody, dodać cytrynę i zostawić na około 2 dni. Po tym czasie odcedzić różę i powstałą, kolorową wodę przelać do buteleczek lub zamrozić w pojemniczkach na kostki lodu.  


Wody różanej można używać do aromatyzowania ciast jak i w kosmetyce.

Czy duża jest różnica pomiędzy tą kupną a tak zrobioną wodą?( w tym temacie jestem kompletnie zielona)

Zachęcam również do rozwiązania ankiety!

http://moje-ankiety.pl/respond-67079.html


czwartek, 19 czerwca 2014, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: