Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Lody waniliowe z praliną, najlepsze

Już od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić te lody i nie wiem dlaczego zwlekałam tak długo. Te lody są pyszne. Kremowe i chrupiące orzeszki, połączenie idealne? Być może:) Naprawdę musicie je zrobić, nawet jeśli nie macie maszyny do robienia lodów. Pralina to orzechy w karmelu, bardzo często używa jej się do dekorowania deserów. Na pewno widzieliście w internecie lub telewizji desery, który zdobi jakby żagiel z karmelu. To właśnie często jest pralina. Nie jest trudna do zrobienia jeśli nie spalicie karmelu:P 


Składniki:

1,5 szklanki mleka

500 ml śmietanki kremówki ( ja użyłam troszkę mniej)

ziarenka z jednej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3/4 szklanki cukru

5 żółek

szklanka praliny

Składniki na pralinę

Mniej niż szklanka orzechów( może być mieszanka, u mnie były pistacje i ziemne)

1,5 szklanki cukru

3 łyżki wody

Do garnuszka z grubym dnem wlać mleko, dodać połowę cukru, połowę kremówki i wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W   w misce roztrzepać żółtka z resztą cukru, do uzyskania jasnego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanka będzie ją lekko oblepiała(będzie bardziej gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły. Dodać pozostałą kremówkę i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.

PRALINA

Przygotować papier do pieczenia. Cukier i wodę umieścić w większym garnuszku z grubym dnem. Wymieszać. Zagotować i gotować bez mieszania do momentu, aż otrzymamy kolor bardzo jasnego karmelu. Dodać orzechy i wymieszać łyżką. Cukier może zacząć się na nich karmelizować (orzechy będą wyglądały jak oblepione w cukrze). Gotować, mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści a mikstura będzie miała głęboki miodowy kolor. 

Pralinę przełożyć na papier do pieczenia i wyrównać. Poczekać aż ostygnie i stwardnieje. Pralinę zmiksować, ale bardzo krótko( kilkanaście sekund wystarczy) . Jeśli będziemy miksować zbyt długo powstanie tłusta pasta.

Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Po ukręceniu lodów dodać do nich orzechową pralinę ( zostawiając kilka łyżek)i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do pojemnika i posypać wierzch praliną, włożyć do zamrażarki. Przed podaniem wyciągnąć kilka minut wcześniej, ponieważ lody domowe nigdy nie będą miały takiej konsystencji tak kupne lody muszą trochę odtajać. 

Możecie wykonać też lody bez maszyny, wtedy miksujecie lody, aby „weszło” w nie więcej powietrza, a następnie przelewacie do pojemnika na lody i wkładacie do zamrażarki. Podczas mrożenia trzeba zmiksować co pewien czas, aby nie postały kryształki lodu.

Po inne przepisy na lody z mojego bloga zapraszam tutaj http://skroc.pl/a746a

Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z :http://skroc.pl/08cb3


piątek, 11 lipca 2014, agson_1
Tagi: karmel

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/07/11 22:20:44
musza być smaczne, wyglądają rewelacyjnie:)