Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie lody kokosowe z jagodami

 Z moją zapowiedzią się troszkę pospieszyłam po musieliście czekać na post kilka dni, ale mam nadzieję, że nadal macie apetyt na kolejne lody.Nie wiem jak Wam, ale mi wakacje się kojarzą się mi z lodami. Zawsze jadłam lody na krowim mleku lub  sorbety,  więc gdy robię coś z mleka kokosowego bardzo ciekawi mnie efekt.  Te lody są naprawdę dobre, jednak następnym razem zamiast wrzucać całe borówki, zmiksuje je i wymieszam z ukręconymi lodami, co nada lodom bardzo rustykalny wygląd . Musicie wiedzieć, że całe owoce w lodach zamarzają na kamień, lepiej więc dodać je zmiksowane. Jeśli nie macie maszyny do lodów z łatwością możecie te lody robić w foremkach na lody. Zrobiłam te lody dla koleżanek mojej siostry, jednak za szybko wyszły i nie zdążyłam je poczęstować(!)


1 puszka mleka kokosowego

3 łyżki kokosu

1/3  szklanki cukru pudru

200 gr borówek lub jagód( ja użyłam mrożonych)

Wymieszać mleko z kokosem i z cukrem pudrem. Schłodzić mieszankę w lodówce. Wlać mieszaninę do maszyny do lodów i dalej postępować według  instrukcji maszyny( u mnie ukręcenie  lodów zajmuje jakieś 25 minut). Przełożyć lody do pojemnika i powpychać w nie jagody( lub puree). Zamrozić i podawać.

Jeśli robicie lody w foremkach:

Postępujecie tak samo. Najpierw robicie puree. Możecie puree z jagód wlać na dno foremek , włożyć je do zamrażalnika, wyciągnąć i wlać  kokosową masę. Wtedy otrzymacie lody dwukolorowe. Jeśli wrzucicie świeże jagody do masy kokosowej, która już jest w  foremkach to najprawdopodobniej opadną one na dno.

Jeśli robicie lody bez maszyny:

Jest to troszkę pracochłonna wersja, ale warto! Miksujecie lody, aby „weszło” w nie więcej powietrza, a następnie przelewacie do pojemnika na lody i wkładacie do zamrażarki. Podczas mrożenia trzeba zmiksować co pewien czas, aby nie postały kryształki lodu.


środa, 23 lipca 2014, agson_1

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/07/23 09:56:23
świetne, chętnie bym zjadła:)
-
2014/07/23 12:12:19
Smakowicie wyglądają :)
-
2014/07/24 11:55:52
Wegańskie lody? Hmm, chyba spróbuję, bo wyglądają bardzo dobrze :)
-
2014/07/25 11:20:54
Tak, całe owoce w lodach to średni pomysł, chyba że się je na przykład poddusi :) Wtedy woda odparuje, i smakują zupełnie inaczej :)
Twoje lody kuszą ogromnie :)
-
2014/07/30 08:52:59
jeszcze nie dane było mi spróbować vegańskich dań...ale te lody sprawiły, że nabrałam chęci do poznania tej kuchni
-
2014/07/30 09:46:20
Nie jestem weganką, ale lubię poeksperymentować! Mam nadzieję, że lody będą Ci smakować jak i również, że poznając wegańską kuchnię odkryjesz wiele nowych smaków!
-
2014/09/25 17:37:50
Wspaniałe lody, ja zrobiłem je z mrożonymi poziomkami z Pińczowa. Wyszły bardzo dobre. Nigdy lody kupione, nawet w najlepszej lodziarni, nie dorównają tym zrobionym w domu. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.