Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Blog > Komentarze do wpisu

Mrożona kawa

W te piękne, beztroskie, wakacyjne poranki budzą mnie pewne dźwięki. Najpierw mielone ziarna kawy w ekspresie, później czarna, smolista ciecz, która cieknie do filiżanki, następnie trzaśnięcie zamrażalnika, głośne stuknięcie w blat i w końcu blender. Mrożona kawa. Moja siostra robi frappe. A ja z łóżka krzyczę:

- Zrób mi też!

Schodzę wpół śpiąca do kuchni i czeka na mnie przepyszny napój, na który właśnie podaję Wam przepis!

To moja klasyczna wersja. Związku z panującymi upałami piję je 2 razy dziennie, ciągle modyfikuję, dodaje coś innego, więc możecie się spodziewać serii przepisów na kawę:)


Składnik na 1 porcję

1 espresso 

garść lodu

pół szklanki mleka

łyżeczka cukru

Wszystko włożyć do blendera i zmiksować. Ja czasami używam ciepłego espresso i wtedy dodaję więcej lodu.

Dobrym pomysłem jest mieć "specjalną" filiżankę na frappowe espresso. Za każdym razem, gdy robicie mrożoną kawę  i filizanka jest pusta, robicie kolejne espresoo i chłodzicie je na kolejne.

Smacznego!


środa, 06 sierpnia 2014, agson_1
Tagi: kawa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: