| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Babki i ciasta ucierane
Ciasta z owocami
Ciastka
Desery, bez pieczenia
Drożdżowe
Film i książka
Koktajle, smoothies i napoje
Lifestyle
Lody
Muffinki i Babeczki
Najlepsze rzeczy, mixy, fotografie
Podróże
Poradniki
Przetwory i słodkie prezenty
Serniki
Tarty i ciasta kruche
Ulubione
Miejsce na twoją reklamę!
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi Follow my blog with Bloglovin
Lista Blogów Kulinarnych stat4u
Kategorie: Wszystkie | Kontakt | O mnie
RSS
czwartek, 07 sierpnia 2014

Ok, może to nie taka klasyczna Mocha. Dla mniej Mocha to kawa, w której wyczuwam coś czekoladowego. Dlatego właśnie nazwałam ją mrożona Mocha. Smaczna, taka inna. Jeśli znudziła Wam się zwykła mrożona kawa np. z tego przepisu http://skroc.pl/b9fed to jak najbardziej wypróbujcie tą. 


Składnik na 1 porcję

1 espresso 

garść lodu

pół szklanki mleka

2 - 3 łyżeczki  Nesquika

Wszystko włożyć do blendera i zmiksować. Ja czasami używam ciepłego espresso i wtedy dodaję więcej lodu.

Dobrym pomysłem jest mieć "specjalną" filiżankę na frappowe espresso. Za każdym razem, gdy robicie mrożoną kawę  i filiżanka jest pusta, robicie kolejne espresso i chłodzicie je na kolejne.


Tagi: kakao kawa
09:47, agson_1
Link Komentarze (1) »
środa, 06 sierpnia 2014

W te piękne, beztroskie, wakacyjne poranki budzą mnie pewne dźwięki. Najpierw mielone ziarna kawy w ekspresie, później czarna, smolista ciecz, która cieknie do filiżanki, następnie trzaśnięcie zamrażalnika, głośne stuknięcie w blat i w końcu blender. Mrożona kawa. Moja siostra robi frappe. A ja z łóżka krzyczę:

- Zrób mi też!

Schodzę wpół śpiąca do kuchni i czeka na mnie przepyszny napój, na który właśnie podaję Wam przepis!

To moja klasyczna wersja. Związku z panującymi upałami piję je 2 razy dziennie, ciągle modyfikuję, dodaje coś innego, więc możecie się spodziewać serii przepisów na kawę:)


Składnik na 1 porcję

1 espresso 

garść lodu

pół szklanki mleka

łyżeczka cukru

Wszystko włożyć do blendera i zmiksować. Ja czasami używam ciepłego espresso i wtedy dodaję więcej lodu.

Dobrym pomysłem jest mieć "specjalną" filiżankę na frappowe espresso. Za każdym razem, gdy robicie mrożoną kawę  i filizanka jest pusta, robicie kolejne espresoo i chłodzicie je na kolejne.

Smacznego!


Tagi: kawa
15:57, agson_1
Link Dodaj komentarz »

Zawsze w galerii handlowej po zakupach, jest czas na kawę. A związku z tym, że w moim małym mieście nie ma żadnej sieciowej kawiarni, kawa o nowym smaku, z różnymi syropami była wręcz odkryciem. Jednak ostatnio zamiast kawy wybieram koktajl. Bardzo podoba mi się smoothie bary, gdzie przez 10 minut zastanawiam się jaki smak wybrać. Najczęściej wybieram coś z mango, coś orzeźwiającego. Ostatnio też spróbował zrobić takie coś w domu. Może nie jest taki sam, ale na pewno smaczny!


Składniki:

2 gałki sorbetu mango lub pół średniego mango

1 nektarynka lub brzoskwinia( teraz wiem, że warto ją obrać)

1 banan

kilka łyżek soku jabłkowego( aby koktajl nie był tak gęsty)

Wszystko zmiksować w blenderze i przelać do szklanek. Jeśli dodacie jeszcze płatków owsianych, może z tego wyjść na prawdę pyszne i zdrowe śniadanie!


wtorek, 05 sierpnia 2014

O wiele trudniej się pisze o czymś co było dawno temu. Lepiej pisać o sprawach bieżących, o cieście które upiekło się wczoraj, o koktajlu który popija się pisząc posta. Jednak czasami, gdy przegląda się komputer znajduje się zdjęcia bardzo stare, które jeszcze nie miały swojego debiutu na blogu. Tak właśnie było z tymi babeczkami. Przyznam się, że nie pamiętam jak smakowały, ale skoro nie zapamiętałam ich jako najgorszych, ani jako najlepszych to muszą być OK. Owoce i czekolada to jedno z tych klasycznych o dobrych połączeń, więc jeśli macie troszkę malin i ochotę coś upiec, to bardzo je polecam!


Składniki

1,5 szklanki mąki

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

100g czekolady posiekanej na kwałki

2 jajka

szklannka mleka

3/4 szklanki cukru

5 łyżek oleju rzepakowego

2 szklanki malin

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąka, kako, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier. W drugim naczyniu składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, olej. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać  tylko do połączenia się składników. Wmieszać maliny i czekoladę.( Ja czasami do miseczki z malinami , czy do miseczki z czekoladą dodaje łyżkę mąki i mieszam. Wtedy mam pewność, że maliny lub czekolada nie opadną na dno.)

Piec muffinki w papilotkach, napełnionych do 3/4 wysokości. Piec w 190 stopniach Celsjusza przez 25 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem, czy muffinki są upieczone( patyczek powinien być suchy, wtedy są upieczone)

Polewa

Jako polewę użyłam serka Danio, co jednak nie było zbyt mądre bo serek nie jest na tyle gęsty. Możecie jak najbardziej posmarować go Danio, ale cienką warstwą lub polać je czekoladą! 

Smacznego!



Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

niedziela, 03 sierpnia 2014

Lipiec to był dobry miesiąc. Odpoczęłam na Kosie( tak, będą zdjęcia), zmieniłam wygląd bloga sama nie wiem jakim cudem to tak szybko "zleciało". Związku z tym, że mam wakacje, więcej czasu spędzam przy komputerze i znajduję coraz więcej perełek! Zapraszam na przegląd moich najciekawszych linków miesiąca!


1) Podoba Wam się styl paryżanek? Tutaj znajdziecie listę must have, każdej mieszkanki tego cudownego miasta http://skroc.pl/6a4e0

2) Genialny filmik z tak popularnej w Stanach serii "Back to school"  http://skroc.pl/7b817! Lubicie takie porady? Dajcie znać w komentarzach, kto wie może sama się skuszę, aby coś takiego napisać:)

3)Zastanawiacie czy kupić sobie kolejną szminkę, bo myślicie, że macie dużo kosmetyków? Kupujcie! Ten filmik http://skroc.pl/1e19b, może sprawić, że kupicie sobie nawet 3! Kolekcja kosmetyków Zoelli jest niesamowita!

4) Genialne listy do wydrukowania, co powinno się wziąć w podróź! Z tym na pewno szybciej się spakujecie http://skroc.pl/f114e

5) Moje odkrycie miesiąca z youtuba, zajrzycie! http://skroc.pl/4e412

6)Bardzo motywujący blog, który robi pranie mózgu, ale takie bardzo pozytywne! Znajdziecie tu odpowiedzi jak nie być nieśmiałym, jak osiągnąć sukces i jak mądrze korzystać z facebooka http://michalpasterski.pl/

7) Coś o nasionkach chia, które ostatnio stają się tak popularne? Kojarzycie takie jakby kulki z mleku z owocami, które są tak często na blogach z owocami? To właśnie to! http://skroc.pl/26ac5

8) Bardzo popularny blog o pielęgnacji włosów. Znacie? Czytacie? http://skroc.pl/7d7ad

9) Chcielibyście pić swoje letnie lemoniady w słoiku z słomką, ale nie wiecie gdzie czy możecie je kupić? W tym uroczym sklepie znajdziecie dużo słodkich rzeczy http://www.scandiloft.pl/

10)Bardzo dobry poradnik jak podróżować tanio http://skroc.pl/51d7f

11) Przepiękny blog kulinarny! http://foodinjars.com/

12)Ostatnio na moim facebooku udostępniłam piosenkę, świetną piosenkę. Sama piosenką nie byłaby tak dobra, gdybym nie słyszała jej w wspaniałym filmie "Gwiazd naszych wina". Oglądaliście? https://www.youtube.com/watch?v=AOPMlIIg_38

09:12, agson_1
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 lipca 2014

 Z moją zapowiedzią się troszkę pospieszyłam po musieliście czekać na post kilka dni, ale mam nadzieję, że nadal macie apetyt na kolejne lody.Nie wiem jak Wam, ale mi wakacje się kojarzą się mi z lodami. Zawsze jadłam lody na krowim mleku lub  sorbety,  więc gdy robię coś z mleka kokosowego bardzo ciekawi mnie efekt.  Te lody są naprawdę dobre, jednak następnym razem zamiast wrzucać całe borówki, zmiksuje je i wymieszam z ukręconymi lodami, co nada lodom bardzo rustykalny wygląd . Musicie wiedzieć, że całe owoce w lodach zamarzają na kamień, lepiej więc dodać je zmiksowane. Jeśli nie macie maszyny do lodów z łatwością możecie te lody robić w foremkach na lody. Zrobiłam te lody dla koleżanek mojej siostry, jednak za szybko wyszły i nie zdążyłam je poczęstować(!)


1 puszka mleka kokosowego

3 łyżki kokosu

1/3  szklanki cukru pudru

200 gr borówek lub jagód( ja użyłam mrożonych)

Wymieszać mleko z kokosem i z cukrem pudrem. Schłodzić mieszankę w lodówce. Wlać mieszaninę do maszyny do lodów i dalej postępować według  instrukcji maszyny( u mnie ukręcenie  lodów zajmuje jakieś 25 minut). Przełożyć lody do pojemnika i powpychać w nie jagody( lub puree). Zamrozić i podawać.

Jeśli robicie lody w foremkach:

Postępujecie tak samo. Najpierw robicie puree. Możecie puree z jagód wlać na dno foremek , włożyć je do zamrażalnika, wyciągnąć i wlać  kokosową masę. Wtedy otrzymacie lody dwukolorowe. Jeśli wrzucicie świeże jagody do masy kokosowej, która już jest w  foremkach to najprawdopodobniej opadną one na dno.

Jeśli robicie lody bez maszyny:

Jest to troszkę pracochłonna wersja, ale warto! Miksujecie lody, aby „weszło” w nie więcej powietrza, a następnie przelewacie do pojemnika na lody i wkładacie do zamrażarki. Podczas mrożenia trzeba zmiksować co pewien czas, aby nie postały kryształki lodu.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25